Oikocredit werkt samen met biocharproducent NetZero om activiteiten in Brazilië uit te breiden

Oikocredit werkt samen met biocharproducent NetZero om activiteiten in Brazilië uit te breiden

logonetzero.png

De investering van US$ 2,5 miljoen is Oikocredits eerste investering in koolstofopslag in de agrarische waardeketen.

NetZero, een toonaangevende speler op het gebied van industriële biocharproductie met hoofdkantoor in Frankrijk, is een partnerschap aangegaan met Oikocredit voor een uniek projectfinancieringsplan voor middelgrote biocharproductiefabrieken op het platteland in het Globale Zuiden.

NetZero, dat momenteel actief is in Kameroen en Brazilië, heeft meerdere internationale prijzen verworven voor zijn innovatieve model op basis van biochar, een koolstofrijk product dat de opbrengst van gewassen aanzienlijk en duurzaam verbetert en het gebruik van kunstmest vermindert, terwijl het helpt koolstof uit de atmosfeer te verwijderen. Het bedrijf werd met name geselecteerd als finalist van de Musk Foundation XPRIZE Carbon Removal-competitie in mei van dit jaar.

De samenwerking tussen Oikocredit en NetZero gaat van start met een eerste uitbetaling van $2,5 miljoen ter ondersteuning van NetZero's activiteiten in Brazilië, met de intentie om dit programma de komende jaren te herhalen voor nieuwe fabrieken. Het doel van Oikocredit is om de inzet van biochar te helpen versnellen als een duurzame oplossing met een grote impact voor lokale boeren, die een gemiddelde toename van +25% in gewasopbrengsten kunnen verwachten door het gebruik van dit product dat slechts één keer kan worden aangebracht, terwijl tegelijkertijd de strijd tegen klimaatverandering wordt ondersteund. Deze eerste lening zal dienen voor de productie en het gebruik van biochar binnen de koffieketen in de staat Minas Gerais, in een regio waar de meeste koffieboeren minder dan 20 hectare bezitten.

Biochar is een bodemverbeteraar die wordt gemaakt van de koolstof in gewasresten en werkt als een “spons” die water en voedingsstoffen duurzaam vasthoudt op het niveau van de plantenwortels. Dit maakt het met name mogelijk om met één enkele toepassing de gewasopbrengst te verhogen en tegelijkertijd het gebruik van meststoffen aanzienlijk te verminderen, die momenteel bijdragen aan een aanzienlijk deel van de koolstofvoetafdruk van koffie. Naast het terugdringen van emissies is biochar een technologie voor het onttrekken van koolstof, die erkend is door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en die koolstof voor millennia vasthoudt in de bodem. Tot slot kan biochar een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de veerkracht van planten tijdens droogtes en andere extreme weersomstandigheden.

Axel Reinaud, medeoprichter en CEO van NetZero: “We zijn erg blij met deze innovatieve gestructureerde kredietfinanciering met Oikocredit, een primeur in het Zuiden voor een biocharproject. Het zal de ontwikkeling van onze projecten in Brazilië stimuleren en grote voordelen opleveren voor lokale boeren. Deze samenwerking belichaamt NetZero's diepe betrokkenheid bij sociale impact, die sinds dag 1 verankerd is in onze strategie en ons model. Het potentieel voor herhaling is enorm en we rekenen met vertrouwen op de steun van Oikocredit voor toekomstige installaties.”

Dave Smit, directeur Impact Investments bij Oikocredit: “Biochar is een nieuwe investeringsmogelijkheid voor Oikocredit die een significante impact heeft op de opbrengst en bodemkwaliteit van koffieboeren, zorgt voor een hoger inkomen en de koffieproductie koolstofvrij maakt. Investeren in koolstofverwijdering in agrarische waardeketens is een nieuw terrein waarop Oikocredit zich positioneert. We vinden het geweldig om de schaalvergroting van deze technologie te ondersteunen en zijn er trots op dat de uitstekende samenwerking met NetZero ook een herhaling van dit model mogelijk maakt.”

Over NetZero

NetZero werd in 2021 opgericht door Axel Reinaud, Dr. Jean Jouzel, Aimé Njiakin, Olivier Reinaud en Pedro de Figueiredo. De missie is om biochar op grotere schaal in te zetten, een van de weinige klimaatoplossingen die op duurzame wijze koolstof uit de atmosfeer kan verwijderen, en ook een van de weinige landbouwoplossingen die productiviteit en duurzaamheid met elkaar kan verenigen.

Door gebruik te maken van biochar in de tropen volgens een uniek model, pakt NetZero tegelijkertijd drie dringende uitdagingen in het Zuiden aan: klimaatverandering, duurzame landbouw en algemene plattelandsontwikkeling. Het bedrijf is aanwezig in Kameroen en Brazilië, heeft middelgrote industriële fabrieken en werkt momenteel samen met meer dan 600 boeren.

NetZero is tweevoudig winnaar van Musk Foundation's XPRIZE Carbon Removal competitie, een ontvanger van het Efficient Solution label van Solar Impulse Foundation, een Green Tech prijswinnaar van de Tech for Good Awards, en ontwikkelt koolstofverwijderingsprojecten gecertificeerd onder de Puro Standard. Het doel van NetZero op middellange termijn is om in 2030 meer dan 5 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer te hebben verwijderd en tegelijkertijd het levensonderhoud van tienduizenden boeren te hebben verbeterd.

Meer informatie is te vinden op: www.netzero.green

Tags

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archive > 2024

septembre

août

juillet

juin

mai

avril

mars

février

janvier