Nieuws van Oikocredit
Oikocredit België
Nieuwsbrief juni 2024

Algemene vergadering | Vol van cacao

Met de zomerdagen in aantocht maken we gebruik van het feit dat het nog niet te warm is om het te hebben over chocolade, of beter gezegd de grondstof: cacao.

Met veel plezier vertellen we je over twee nieuwe investeringen die we hebben gedaan in Ivoorkust om in totaal bijna 15.000 kleine boeren in die regio te steunen.

En als je een zoetekauw bent, check dan zeker ons volgende evenement 😉

Deze nieuwsbrief bevat 3 hoofdstukken: informatie over evenementen, nieuws van het kantoor van Oikocredit Internationaal in Brussel en nieuws van Oikocredit-be vzw. 

Veel leesplezier en tot snel!
Het team van Oikocredit België 

 

Oikocredit-be vzw

Verslag van de algemene vergadering

Op 18 mei vond de Algemene Vergadering van Oikocredit-be vzw plaats, met een terugblik op 2023. Naast de gebruikelijke presentaties over de resultaten kwamen we meer te weten over de hernieuwde werking van de vzw en in een boeiende presentatie gaf Dave Smit, directeur Impact Investments bij Oikocredit Internationaal, meer informatie over hoe Oikocredit het geld dat investeerders haar toevertrouwen, inzet in het Zuiden.  

Wil je de presentaties graag bekijken? Op onze website kan je ze downloaden!

Verslag en documenten van de Algemene Vergadering van 18 mei >
 
Febe Boulanger

Febe Boulanger, nieuwe coördinator van de vzw

De vzw Oikocredit België, de ondersteunende vereniging van Oikocredit in België, is verheugd haar nieuwe coördinator voor te stellen. Lees meer over Febe in het nieuwsbericht en neem zeker ook een kijkje op de pagina van de vereniging.

Maak kennis met Febe >
 

Evenementen

🌐 Oikocredit Live: de toekomst van chocolade: duurzame chocolade?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je kunt genieten van een heerlijk stuk chocolade EN een bijdrage kunt leveren aan een betere planeet en een eerlijke betaling voor cacaoboeren? 🍫

Oikocredit organiseert een online sessie met onze partner Conacado uit de Dominicaanse Republiek en Chocolatemakers, een Nederlandse bean-to-bar chocoladeproducent. Tijdens deze sessie leer je meer over de cacaowaardeketen, de uitdagingen en hoe jij een positieve impact kunt maken! 🌱

🗓️ Datum: woensdag 26 juni 2024
⏰ Tijd: 18:45–20:00 uur
🌐 Platform: Zoom

Registreer je nu en krijg een exclusieve kortingscode om heerlijke, ethisch geproduceerde chocolade van Chocolatemakers te kopen, gemaakt met cacao van onze partner Conacado! 

Schrijf je hier in >
 

Oikocredit Internationaal in België

Nieuwe bankrekening voor investeerders in België

Wil je graag extra investeren in participaties? Hiervoor kan je een overschrijving doen naar onze bankrekening met je nieuwe investeringsnummer (beginnend met I-) in de vrije mededeling. Onze oude bankrekening werd afgesloten. Gelieve bijkomende investeringen over te schrijven naar ons nieuw rekeningnummer: Oikocredit EDCS U.A.IBAN: BE64 5230 8151 6552

Nieuwe bankrekening >
 
Annual Report

Jaarverslag 2023

In 2023 stond Oikocredit wereldwijd voor grote uitdagingen, maar we zijn er sterker uitgekomen. Het afgelopen jaar is cruciaal geweest, niet alleen omdat moeilijkheden overwonnen werden, maar ook door de substantiële vooruitgang op weg naar onze sociale en financiële doelen.

Onze coöperatie is met succes overgestapt op een gemeenschapsgerichte strategie en heeft een nieuw kapitaalwervingsmodel geïntroduceerd dat ons dichter bij de mensen en projecten brengt die we ondersteunen.

We hebben onze portefeuille voor ontwikkelingsfinanciering uitgebreid, onze impactdoelstellingen overtroffen en onze inzet vergroot om gemeenschappen met een laag inkomen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te versterken.

Financiële jaarcijfers Oikocredit Internationaal 2023 >
 

Er is te weinig cacao beschikbaar

De toenemende schaarste van cacao in de belangrijkste producerende landen bedreigt de wereldvoorraad. De oorzaak: te weinig inspanningen om de bodem vruchtbaar te houden, schimmelziektes die de planten vernietigen en de grillen van het klimaat die tot kleinere oogsten leiden. Tegelijkertijd zijn stijgende prijzen in het voordeel van exporteurs, waardoor producenten in moeilijkheden komen. Duurzame financiering is in opkomst als oplossing om de veerkracht van de cacaosector te versterken.

Meer lezen >
 

Lening van € 4 miljoen om coöperaties te ondersteunen

Oikocredit heeft een lening van € 4 miljoen verstrekt aan het toonaangevende handelsbedrijf voor zachte grondstoffen TAN mondial (TAN) en haar lokale dochteronderneming TAN Ivoire om de groei van haar activiteiten, het ondersteunen en samenwerken met Ivoriaanse coöperaties en kleine boeren, verder uit te breiden.
Het artikel lezen >
 

Een lening van €5 miljoen voor de cacao en cashew

Oikocredit heeft haar samenwerking verlengd met Ocean SA, een Ivoriaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de export van cacaobonen en onbewerkte cashewnoten als onderdeel van de Cocoasource-groep.

Het artikel lezen >
 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen investeerder? Start hier met investeren. 

Je investering verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit EDCS U.A., IBAN : BE64 5230 8151 6552, BIC : TRIOBEBB, met je nieuwe investeringsnummer in de vrije mededeling.

Door een overschrijving uit te voeren naar onze bankrekening, dien je een uitgifteverzoek in zoals beschreven in de participatievoorwaarden en bevestig je dat je de kans hebt gehad om de participatievoorwaarden, het prospectus en andere belangrijke informatie te lezen, beschikbaar op onze website www.oikocredit.be/essentiële-informatie, waarin onder meer de risico's zijn omschreven. Het aantal participaties dat je ontvangt voor het bedrag dat je overschrijft, wordt berekend in overeenstemming met de participatievoorwaarden.

 
Volg ons:

Oikocredit, Ecumenical Development Cooperative Society U.A. - Zetel: Berkenweg 7, 3818 LA Amersfoort, Nederland
Nederlands Handelsregister Nr. 31020744 – Rekeningnummer: NL48 INGB 0661 5193 68
Kantoor België: Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel - +32 (0)2 213 04 31 - www.oikocredit.be – be@oikocredit.be