1. Oikocredit geeft geen geld weg, maar leent geld uit
Sommige landen in het globale Zuiden hebben nog steeds (nood)hulp nodig. Maar er zijn ook veel landen waar het steeds beter gaat en waar investeringen hard nodig zijn om de economie verder te helpen ontwikkelen.
Kleine bedrijven schieten in opkomende economieën als paddenstoelen uit de grond. Sommige groeien snel. U kunt de mensen in die landen helpen. Niet door te geven, maar door in deze mensen te investeren.
2. Geld lenen zorgt voor zelfvertrouwen, gelijkwaardige relaties en groei
Wij geloven dat een lening meer zelfvertrouwen geeft aan de ontvanger dan een gift. Het zorgt voor economische groei. Door te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen.
Dit is dus de meest pure vorm van ontwikkelingshulp. Het is hulp om iets te ontwikkelen. Letterlijk en figuurlijk. Neem bijvoorbeeld Gladys. Zonder lening zou ze nooit haar succesvolle handel kunnen ontplooid hebben. Dankzij Oikocredit kon ze het wel.
3. Anders dan geefgeld, wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend: zo kunnen veel meer mensen geholpen worden
Oikocredit biedt haar leningen aan partnerorganisaties, zogenoemde MFI’s (microfinancieringsorganisaties).
De partners zijn vaak lokaal, dan wel regionaal, geworteld. Ze kennen het land, de omstandigheden en de gewoonten. Kort gezegd: ze kennen de weg. Dat is maar goed ook, want vaak genoeg moet de loan officer op een bromfiets in verafgelegen gebieden de maandelijkse aflossingen incasseren.
De aflossingen worden vervolgens aangewend om opnieuw een beginnende, ambitieuze ondernemer zijn startkapitaal te verschaffen.