Caravela en Oikocredit: samenwerken voor duurzame en inclusieve koffie
Caravela is op dit moment een van de meest innoverende en vooruitstrevende organisaties in de koffie-industrie in Latijns-Amerika. In samenwerking met Oikocredit zet de organisatie zich in voor educatie, gendergelijkheid en duurzaamheid. Samen proberen ze vorm te geven aan een betere toekomst voor boerengemeenschappen in Colombia en Ecuador.
Koffie met sociale impact
In 2000 werd Caravela opgericht met als doel om producten uit Latijns-Amerika naar Groot-Brittannië te importeren. Omdat Caravela zich realiseerde dat koffie het meest veelbelovende product was, besloot het bedrijf zich te focussen op alleen speciaal koffie.
Alejandro Cadena, CEO en medeoprichter van Caravela, legt uit: “Toen we ons al vroeg gingen verdiepen in koffie, realiseerden we ons dat we niet konden concurreren met de grote gevestigde partijen. We hadden niet de capaciteit of het kapitaal dat daarvoor nodig was. Het betreden van de nichewereld van "specialty coffee" (koffie van hoge kwaliteit) was dus een mooie manier om niet alleen goede zaken te doenvoor onszelf , maar ook om andere mensen te helpen.”
Door de jaren heeft Caravela samengewerkt met bijna 2.500 boeren in zeven verschillende landen in Latijns-Amerika. Hierbij concentreren ze zich op ecologische duurzaamheid en streven ze ernaar om tegen 2025 koolstofneutraal te zijn om de klimaatcrisis te bestrijden. “We werken samen met veel boeren die koolstofneutraal of -negatief zijn. In 2030 willen we koolstofklimaatpositief zijn door bijvoorbeeld nog meer bomen te planten op de plantages, zodat alle extra koolstof die door onze toeleveringsketen wordt gecreëerd kan worden gecompenseerd”, vertelt Alejandro.
Caravela heeft een nauwe relatie met Oikocredit dat in 2019 een aandelenbelang in het bedrijf verwierf. “Onze samenwerking met Oikocredit verloopt soepel en is zeer open en transparant. Dit doen we door directe communicatie waarbij we elkaar face-to-face ontmoeten en projecten bespreken. Ze hebben ons in het hele traject ondersteund”, voegt Alejandro toe.
Educatie en empowerment
De kern van Caravela's missie is om educatie en de empowerment van jongeren en vrouwen te verbeteren. Caravela’s Coffee Growers Education Program (Programa de Educación a Caficultores of PECA) helpt jongeren en vrouwen om hun vaardigheden te versterken en moedigt hen aan om zich verder te ontwikkelen, waardoor de duurzaamheid van de koffie-industrie wordt gewaarborgd.
Gendergelijkheid en diversiteit
Caravela loopt ook voorop met het bevorderen van gendergelijkheid en diversiteit. Caravela’s erkenning van de cruciale rol van vrouwen, zowel als boeren en als actieve leden van boerenfamilies, toont Caravela’s inzet voor inclusie en gelijke kansen. Daarnaast streeft Caravela ernaar een respectvolle en diverse werkomgeving te creëren, waar verschillen worden gewaardeerd en gevierd, zoals blijkt uit Caravela's inzet voor de LGBTQ+-gemeenschap.
De impact van Caravela: drie succesverhalen
Jairo López: een solide samenwerking
Jairo López is een Colombiaanse koffieproducent en zijn verhaal laat duidelijk de positieve impact van Caravela's aanpak zien. Dankzij de steun van Caravela heeft Jairo de kwaliteit van zijn koffie kunnen verbeteren en ontvangt hij een eerlijk loon voor zijn werk. “Toen we begonnen met het verbouwen van koffie op onze boerderij, hadden we in gedachten dat het "specialty coffee" moest worden om een verschil te maken. In 2017 ontmoetten we Caravela, die ons meteen een eerlijke prijs voor onze koffie wilde betalen”, vertelt Jairo.
Deze solide samenwerking stelt boeren als Jairo in staat een goede positie te krijgen in een concurrerende markt, terwijl ze ook de landbouwtradities blijven behouden en duurzame ontwikkeling bevorderen.
Wilfer Méndez: opleiding voor verandering
Wilfer Méndez is technisch manager in de Tolima-regio. Hij houdt toezicht op de magazijnen in verschillende gebieden en speelt een sleutelrol bij de implementatie van het PECA-educatieprogramma. Door zijn agronomische en administratieve kennis te combineren helpt hij de levensomstandigheden van koffietelers te verbeteren, waardoor de gewasproductiviteit en het inkomen toenemen.
Tijdens het gesprek met hem benadrukt hij het cruciale belang van het versterken van boerengemeenschappen. “Ik zie veel producenten die, nadat ze koffie van Caravela begonnen te verkopen, veel veranderingen hebben meegemaakt. De boerderijen zijn erg mooi, ze hebben een eerlijker inkomen en de processen zijn verbeterd. Ze hebben een groot netwerk gekregen en veel kennis opgedaan. We zijn er trots op dat we kunnen zeggen dat ons programma en alle opleidingen en begeleiding die we de koffieboeren bieden, hen ook nog vele jaren zal helpen”, vertelt Wilfer.
Didier Imbachi: vertrouwen en dankbaarheid
Didier Imbachi had aanvankelijk weinig interesse in de wereld van koffie, maar door een aantal belangrijke en beslissende ontmoetingen ontwikkelede hij een grote passie voor het product. Ondanks een aantal obstakels, vergrootte hij dankzij de steun van mentoren en collega’s zijn kennis over koffie in Bogota, wat uiteindelijke leidde tot zijn aanstelling als kwaliteitscoördinator bij Caravela’s koffieverwerkingsfabriek in Armenia, Colombia.
Didier werkt ondertussen al 11 jaar bij Caravela. Voor hem vertegenwoordigt Caravela een soort ‘levensschool’ waar hij zijn zelfvertrouwen heeft verbeterd en zijn vaardigheden heeft aangescherpt. “Ik waardeer alles wat er in mijn leven op mijn pad is gekomen… Mijn doel in het leven is om een goede job te hebben en mijn ouders te kunnen helpen. Net zoals zij mij ooit hebben geholpen”, vertelt Didier.
Een duurzame en inclusieve toekomst voor koffie
In een omgeving die wordt gekenmerkt door de uitdagingen van klimaatverandering en economische volatiliteit, positioneert Caravela zichzelf als een pionier op het gebied van innovatie en vooruitgang in de koffie-industrie. De investering vanuit Oikocredit heeft hierbij geholpen. Caravela's inzet voor educatie, gelijkheid en diversiteit toont een gedurfde versie voor de toekomst aan waarin koffie niet alleen van hoge kwaliteit is, maar ook duurzaam en inclusief. Dankzij sterkte partnerschappen, zoals die met Oikocredit, maakt Caravela de weg vrij voor positieve transformatie in boerengemeenschappen, waardoor alle betrokkenen bij de koffiewaardeketen een kans hebben om een betere toekomst op te bouwen.
Een artikel vanClémentine Pougnet-Néel
Archive > 2024 > mai
- 30/05/2024 30/05/24 13:17 - Caravela en Oikocredit: samenwerken voor duurzame en inclusieve koffie
- 27/05/2024 27/05/24 17:01 - Verslag over het eerste kwartaal van 2024: nieuwe mijlpaal voor de portefeuille ontwikkelingsfinanciering
- 15/05/2024 15/05/24 17:41 - Cacaotekorten en de zoektocht naar economische rechtvaardigheid: de rol van duurzame financiering in de productie van 'bruin goud'.
- 15/05/2024 15/05/24 09:19 - Oikocredit verstrekt een lening van € 4 miljoen aan TAN Mondial ter ondersteuning van cacao- en cashewcoöperaties in Ivoorkust
- 13/05/2024 13/05/24 17:30 - Oikocredits lening van €5 miljoen aan Ocean SA stimuleert de cacao- en cashewindustrie in Ivoorkust
- 2/05/2024 2/05/24 12:00 - Bankkosten voor niet-EU-banken en kleine aanpassingen: Oikocredit wijzigt de participatievoorwaarden