Duurzaam financieren in actie: Hoe Oikocredit partners selecteert op basis van ESG-criteria
De ESG-scorekaart van Oikocredit beperkt zich niet tot de financiële aspecten, maar beoordeelt partners op factoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur om een duurzame impact op de gemeenschap te garanderen.
Om de levensomstandigheden van mensen te verbeteren heeft Oikocredit al gedurende bijna 50 jaar leningen verstrekt en geïnvesteerd in partners in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Dit omvat gerichte inspanningen om het inkomen te verbeteren, sociale problemen aan te pakken en ecologische duurzaamheid te bevorderen. Maar hoe kiest Oikocredit de partners en projecten om mee samen te werken?
Aan de financiële kant is dat relatief eenvoudig: Oikocredit werkt samen met de lener - bijvoorbeeld een financiële dienstverlener, een landbouwcoöperatie of een bedrijf dat duurzame energie opwekt - om te beoordelen hoe de lening zal worden gebruikt en of terugbetaling is gegarandeerd. Een dergelijke beoordeling is een kerninstrument van de financiële sector, maar hier wordt het zorgvuldig aangepast aan elke lokale context.
Metingen van de sociale impact, zoals duurzaamheid, vereisen echter van nature een andere beoordeling.
Centraal instrument voor de beoordeling van niet-financiële criteria
Al meer dan tien jaar is de ESG-scorekaart van Oikocredit het belangrijkste instrument van de coöperatie voor de beoordeling van niet-financiële criteria, waaronder ecologie (E), sociaal (S) en goed bestuur (G). Voor elke categorie hebben we specifieke, meetbare criteria gedefinieerd. Deze worden beoordeeld met behulp van een puntensysteem en bijbehorende wegingen, waardoor het mogelijk wordt om verschillende partners en hun activiteiten objectief met elkaar te vergelijken.
Voorbeelden zijn milieubescherming, dat zich richt op milieuvriendelijke praktijken en naleving van lokale duurzaamheidsnormen. Op sociaal gebied ligt de nadruk op het creëren en behouden van waardig werk, maar ook op het concentreren op specifieke kansarme groepen, zoals plattelandsgemeenschappen, vrouwen en achtergestelde bevolkingsgroepen die moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van een lening.
Verantwoord lenen en goed bestuur omvatten vanzelfsprekend naleving van de lokale arbeidswetgeving, evenals andere factoren zoals een systematische aanpak van de opleiding van werknemers en eerlijke beloningsverhoudingen tussen management en werknemers.
In totaal evalueert de ESG-scorekaart van Oikocredit ongeveer 20 afzonderlijke criteria.
Vier versies van de ESG- scorekaart
Er zijn vier scorekaarten, elk afgestemd op een ander type organisatie. Deze bestaan uit:
- microfinancieringsinstellingen
- financiële instellingen die KMO's financieren
- landbouworganisaties en
- duurzame energieorganisaties.
Een microfinancieringsinstelling kan bijvoorbeeld milieubewustzijn of groene producten promoten bij haar leners, terwijl een bedrijf haar werkmethoden en de technologie die ze gebruikt direct kan afstemmen op ecologische criteria.
Waarom is de ESG- scorekaart zo'n belangrijk instrument?
De scorekaart vertaalt brede doelstellingen zoals milieubescherming, sociale verantwoordelijkheid en goed ondernemingsbestuur naar specifieke, meetbare en uitvoerbare termen - een uitdagende maar essentiële taak.
De ESG- scorekaart biedt een praktische basis voor gesprekken met potentiële partners en maakt het eenvoudiger om te vergelijken. Het helpt bij het identificeren van de sterke en zwakke punten van partners en maakt het mogelijk om duidelijke actieplannen te ontwikkelen om eventuele aanpassingen door te voeren.
Oikocredit herhaalt de evaluatie voor elke organisatie jaarlijks om de voortgang in de tijd op te volgen.
Scorekaart plus ervaring en expertise
De ESG- scorekaart is echter geen wondermiddel dat kan worden gebruikt om het kredietverleningsproces te standaardiseren en misschien zelfs te automatiseren, bijvoorbeeld door een benchmarkscore of 'slagingscijfer' vast te stellen. Het kan de ervaring en genuanceerde expertise van Oikocredit-medewerkers niet vervangen.
Niet alle partners zijn bijvoorbeeld op alle punten sterk. Sommige partners kunnen uitblinken in sociale impact (bijv. het creëren van werkgelegenheid), maar zich niet richten op milieukwesties, terwijl het voor anderen juist andersom is.
In zulke gevallen helpt de scorekaart Oikocredit bij het samenstellen van een evenwichtige portefeuille van leningen en partners op basis van alle ESG- en financiële criteria, waarbij geen enkele partner onder de vooraf vastgestelde grenswaarden valt.
Partnermonitoring met behulp van de ESG- scorekaart
We gebruiken de ESG- scorekaart niet alleen voor screening, maar ook voor het monitoren van onze partners, een praktijk die we al meer dan tien jaar volgen.
In lijn met onze eigen strategie ondersteunen we partners bij het verbeteren op ESG-gebied en houden dit bij op kwartaal- en jaarbasis. We helpen hen bijvoorbeeld met milieugerelateerde opleidingen en door hen in contact te brengen met hulpmiddelen zoals die worden aangeboden door organisaties als Cerise+SPTF.
Met de ESG- scorekaart als basis selecteert Oikocredit niet alleen partners, maar ondersteunt ze ook actief bij hun ontwikkeling. Dit illustreert de unieke combinatie van structuur en flexibiliteit die de benadering van duurzame, verantwoorde kredietverlening van de coöperatie kenmerkt.
Lees meer over hoe we onze partners kiezen: Financiële inclusie: Hoe selecteert Oikocredit haar partners?
Of bekijk er een video over: Impactrapport - partnerkeuze.
Archive > 2024 > novembre
- 27/11/2024 27/11/24 15:01 - Oikocredit wordt 50: Terugblik op het verleden, bouwen aan een duurzame toekomst met een jaar vol activiteiten en impact
- 27/11/2024 27/11/24 14:31 - Kwartaalbericht Q3 2024: Resultaten blijven op peil ondanks bezorgdheid over partners
- 14/11/2024 14/11/24 16:06 - Duurzaam financieren in actie: Hoe Oikocredit partners selecteert op basis van ESG-criteria
- 6/11/2024 6/11/24 11:22 - 👑 40 jaar Oikocredit in België, dat gaan we vieren! Je bent van harte uitgenodigd op ons verjaardagsfeest!