Maak kennis met de drie nieuwe leden van de Raad van Bestuur
Oikocredit België is verheugd met de verkiezing van drie nieuwe leden van de Raad van Bestuur tijdens de Algemene Vergadering van Oikocredit op 26 mei. Hieronder kan je kennis maken met onze nieuwe bestuursleden aan de hand van een beknopte voorstelling:
Mieke Willems
Economiste
De theorie van microkredieten ken ik al uit mijn basisopleiding ontwikkelingseconomie. Daarna heeft mijn loopbaan vooral richting gekregen door aanvullende opleidingen in media en marketingcommunicatie. Ik heb marketingmanagement-functies bekleed in diverse sectoren: media (Roularta, Metro, Mediahuis), financiële dienstverlening (Vivium, Triodos Bank) en onderwijs (AMS). Bij deze werkgevers ben ik meer en meer het sociaal engagement gaan opzoeken, en was daarnaast ook actief als vrijwilliger in internationale sociale projecten.
Dus ja met veel plezier engageer ik me voor de verdere groei van Oikocredit. Geld maakt positieve duurzame verandering mogelijk. Oikocredit biedt startende ondernemers financiering én begeleiding om te bouwen aan hun duurzame toekomst. Ik bied graag mijn ervaring en kennis (hoofd), passie en gedrevenheid (hart) aan Oikocredit.
Pierre Schmit
Financiën en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Na verscheidene functies als beheercontroller en als financieel directeur in meerdere ondernemingen, waaronder Triodos Bank, combineer ik tegenwoordig de jobs van directeur ‘fusies en acquisities’ en directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij de Securex Groep (Human Resources).
Sinds vele jaren voel ik me aangesproken door de onrechtvaardigheden veroorzaakt door onze economische werkmethodes. Ik investeer daarom zowel tijd als geld in organisaties die een sociale impact nastreven, waaronder Rotary, maar ook diverse coöperatieve organisaties die actief zijn op het vlak van hernieuwbare energie. Oikocredit is voor mij de gedroomde kans om mijn engagement op praktische en actieve wijze verder te zetten.
Henri Loze
Landbouwingenieur
Ik ben reeds jarenlang betrokken bij de VOOC (Vlaamse Oecumenische Ontwikkelingsorganisatie) wat daarna Oikocredit België werd. Mijn moeder was één van de oprichters van de VOOC in 1984. Door mijn beroep als landbouwingenieur stond ik dikwijls rechtstreeks in contact met landbouwers en gemeenschappen van Azië, Afrika en de Caraïben. Dit heeft mij het belang doen inzien van alternatieve financieringsmechanismen en fair trade om mensen op een duurzame manier aan de slag te laten gaan in hun gemeenschap.
Recent ben ik teruggekomen van Tsjaad, een van de armste landen in Afrika waar voedselzekerheid en hernieuwbare energie uiterst belangrijk zijn. Men kan slechts op een duurzame manier produceren als men kleinschalige en ter plaatse geproduceerde energie kan gebruiken voor de bewatering van gewassen en het bewaren of verwerken van producten. Dit gaat dan ook meestal gepaard met extra investeringen om nieuwe vormen van energie te ontwikkelen.