Solidariteit is nodig, dichtbij én verder weg
Solidariteit is nu harder nodig dan ooit. In ons eigen land, maar ook wereldwijd. Want juist in tijden van crisis blijkt hoezeer we elkaar nodig hebben.
Overal in ons land ontstaan spontane en hartverwarmende acties. Ondanks dat we anderhalve meter afstand van elkaar houden, zijn we nu meer verbonden dan ooit. We zeggen #mercivanuitmijnkot, steunen een lokale onderneming met een aankoop en we lachen wat meer naar elkaar. De onderlinge solidariteit is lange tijd niet zo groot geweest.
En dat is belangrijk, zeker in deze tijden. Want de crisis die is ontstaan door het coronavirus treft ons allemaal. Geen land ontkomt aan deze pandemie. De economische gevolgen treffen niet alleen Belgen, maar juist ook de mensen in minder welvarende landen.
Noodplan
Oxfam roept op tot een wereldwijd noodplan om tientallen miljoenen doden te voorkomen in ontwikkelingslanden. "Het is begrijpelijk dat nationale leiders zich richten op het helpen van hun eigen burgers, maar ze moeten ook de ruimte vinden om arme landen te steunen. We kunnen deze pandemie alleen verslaan als we in elk land en voor elke persoon optreden. Niemand is veilig totdat we allemaal veilig zijn”, zegt Eva Smets, directeur Oxfam België.
Een ramp zoals de coronapandemie raakt mensen met lage inkomens in Afrika, Azië en Latijns-Amerika extra hard. Zij zijn economisch nog kwetsbaarder en gevoeliger voor financiële schokken dan wij.
Door de maatregelen, zoals een lockdown, worden arme mensen dan ook extra hard getroffen. Veel activiteiten in lagelonenlanden vallen binnen de informele economie. Dat is het werk van mensen die niet in de officiële cijfers wordt meegenomen.
Voor micro-ondernemers betekent het sluiten van de markten onmiddellijk het einde van hun dagelijkse inkomsten. Kleinschalige boeren zijn niet langer in staat hun producten te vervoeren of te verkopen. Een dag niet werken betekent geen eten. Het is daarom lastig te duiden wat het effect op langere termijn zal zijn voor mensen die werken in de informele economie.
Steunmaatregelen
In veel landen in Latijns-Amerika en Afrika hebben regeringen gelukkig steunmaatregelen aangekondigd om bedrijven te helpen. Van de partners waarin Oikocredit investeert, horen we berichten over tijdelijke verlaging van kosten. Voor mobiele geldtransacties bijvoorbeeld, die veel gebruikt worden in veel landen in Afrika. Rentepercentages worden verlaagd, zodat midden- en kleinbedrijven makkelijker krediet kunnen aanvragen.
Als impactinvesteerder probeert Oikocredit zijn lokale partners te helpen waar het kan, zodat zij op hun beurt de kleinschalige ondernemers en boeren kunnen helpen. Dat kan gaan om het tijdelijk aanpassen van betalingsregelingen, maar ook andere steun die bedrijven helpt door deze moeilijke fase heen te komen.
De solidariteit die we nu in ons eigen land laten zien, is hard nodig. Maar het is belangrijk dat we dit vooral ook wereldwijd laten zien. Niet alleen in onze eigen omgeving, juist ook daarbuiten. Mensen en gemeenschappen van over de hele wereld met lage inkomens hebben onze steun nu extra nodig.
Laten we dit prachtige gevoel van verbondenheid met elkaar ook na de coronacrisis vasthouden. Laten we solidariteit verspreiden, geen virus. We blijven samen sterk en zorgen voor elkaar. Dicht bij huis, maar ook verder weg.
Naar een artikel op “het goede leven” van Maarten Muijser, Marketing- & Communicatiemedewerker bij Oikocredit Nederland