Oikocredit wordt 50: Terugblik op het verleden, bouwen aan een duurzame toekomst met een jaar vol activiteiten en impact

Oikocredit wordt 50: Terugblik op het verleden, bouwen aan een duurzame toekomst met een jaar vol activiteiten en impact

dsc_1104+(1).jpg27 november 2024

Met een portefeuille voor ontwikkelingsfinanciering die in vijf decennia is gegroeid van 243.000 euro naar 1 miljard euro, is ons gouden jubileum een oproep tot sterker engagement om systemische verandering te stimuleren voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Oikocredit luidt haar 50e verjaardag in met een reeks wereldwijde evenementen, nieuwe partnerschappen en educatieve initiatieven die gericht zijn op het uitbreiden van haar nalatenschap van duurzame ontwikkeling en sociale impact. Onder het motto “50 jaar investeren in morgen” is het hoogtepunt van de festiviteiten een herdenkingsconferentie op de dag van het jubileum, 4 november 2025. De conferentie biedt een blik op Oikocredits traject sinds de oprichting in 1975 en een perspectief voor de toekomst.

Universele solidariteit in tijden van crisis

Het idee voor Oikocredit ontstond tijdens een bijeenkomst van de Wereldraad van Kerken in 1968. Afgevaardigden en kerkleden wilden een ethisch beleggingskanaal ontwikkelen dat vrede en universele solidariteit zou ondersteunen in tijden van wereldwijde onrust over onder andere de apartheid en de oorlog in Vietnam.

Het resultaat was de Oikocredit Ecumenical Development Cooperative Society (EDCS). De coöperatie richt zich sindsdien sterk op financiële inclusie en het ondersteunen van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen en werkt samen met partners ter plaatse om de levensomstandigheden te verbeteren, jobs te creëren en de inkomens van kansarme gemeenschappen te verhogen.

De huidige geopolitieke gebeurtenissen onderstrepen de relevantie van de missie van Oikocredit, benadrukt Mirjam 't Lam, algemeen directeur van Oikocredit. “Bijna 50 jaar geleden begon Oikocredit op een relatief onbekend terrein om anderen ervan te overtuigen dat impact investing haalbaar was, en zo werd Oikocredit een pionier op het gebied van sociale impact. Vandaag de dag zijn we een gemeenschap van meer dan 47.000 investeerders, bereiken onze partners 53 miljoen mensen in 52 focuslanden en is ons werk nog belangrijker dan ooit,” zegt ze.

Mirjam beschrijft de viering van het 50-jarig jubileum als meer dan een terugblik, en ziet het komende jaar als een oproep tot een sterker engagement om systemische verandering te stimuleren.

“In een tijd waarin de kloof tussen arm en rijk wereldwijd steeds groter wordt en degenen met de minste middelen het zwaarst worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, willen we onze oproep tot actie vernieuwen en zeggen: 'Of je nu 200 euro of 200 miljoen euro hebt om te investeren; geef engagement aan je geld! Investeer voor impact en draag jouw steentje bij aan een betere toekomst voor ons allemaal,” voegt ze eraan toe.

Hoogtepunten van het jubileumjaar

Vanaf januari 2025 introduceert Oikocredit een opgefriste huisstijl en een nieuw ontworpen website om de transparantie, toegankelijkheid en betrokkenheid van haar belanghebbenden te vergroten. De nieuwe website maakt het makkelijker voor investeerders om de missie van Oikocredit te ondersteunen, terwijl de update van de huisstijl een hernieuwde focus en betrokkenheid weerspiegelt en tegelijkertijd de visuele toegankelijkheid versterkt.

Daarnaast brengt een reeks video's, webinars en workshops het thema “Investeren in morgen” tot leven. Deze zijn bedoeld om te leren en samen te werken op het gebied van sociale impact en klimaatbestendigheid, en geven Oikocredits achterban over de hele wereld de kans om hun kennis van kritieke mondiale uitdagingen te verdiepen en te investeren in een toekomst die is gebaseerd op duurzame, inclusieve groei.

Een wereldwijde dag voor reflectie en vooruitblik op 4 november 2025 zal de wereldwijde gemeenschap van Oikocredit samenbrengen. Deze zal plaatsvinden op vier locaties, waaronder Hyderabad in India, Nairobi in Kenia, São Paulo in Brazilië en Rotterdam in Nederland.

Ontwikkelingsfinanciering van meer dan 1 miljard euro

Van baanbrekende investeringen in betaalbare huisvesting en coöperatieve ondernemingen tot meer recente initiatieven op het gebied van duurzame energie, duurzame landbouw en het welzijn van gemeenschappen: het werk van Oikocredit heeft een meetbare, positieve sociale impact gehad en heeft bijgedragen aan het bepalen van normen voor de sector, terwijl het tegelijkertijd een eerlijk rendement heeft opgeleverd voor de wereldwijde investeerdersgemeenschap.

In 1977 bedroeg het kapitaal van leden en investeerders 2.928 miljoen NLG (omgerekend 1,3 miljoen euro), een bedrag dat is gegroeid tot 980 miljoen euro in juni 2024 - een stijging van 33.693%. De totale uitstaande ontwikkelingsfinanciering is eveneens gegroeid.

Meer dan een miljard euro (1.099 miljoen euro) aan ontwikkelingsfinanciering is momenteel ondergebracht bij partners die actief zijn in de kerngebieden waarop Oikocredit zich richt. Ter vergelijking: in 1979 bedroeg de totale ontwikkelingsfinanciering volgens onze gegevens 536.364 NLG (ongeveer 243.400 euro).

De eerste projecten van Oikocredit waren ver weg van het hoofdkantoor in Nederland. Een lening van USD 200.000 (nu ongeveer EUR 215.650) in juni 1978 aan het Vellore Christian Medical College Board hielp 200 ziekenhuismedewerkers met een laag inkomen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu aan een woningkrediet van elk $1000. Aan de andere kant van de wereld gebruikte Oikocredits eerste Latijns-Amerikaanse partner, Fondo Ecuatoriano Populorum Progressio (FEPP), een lening van USD 100.000 om dorpelingen in Salinas, Ecuador, te helpen bij het opzetten van ambachtelijke kaas- en worstbedrijven. Vandaag de dag staat Salinas bekend als de kaashoofdstad van Ecuador.

Duurzame toekomst voor kansarme gemeenschappen

Oikocredit werkt nu samen met meer dan 500 partners in 52 landen in Afrika, Azië, het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Amerika. Deze partnerschappen hebben de financiële inclusie van 53 miljoen mensen verbeterd. De meerderheid hiervan (87%) is vrouw en 65% woont op het platteland, zo blijkt uit het Impact Report 2024. Ongeveer 4,29 miljoen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen hebben nu toegang tot bedrijfskapitaal, terwijl de portefeuille hernieuwbare energie jaarlijks 422.564 ton CO2-uitstoot compenseert, wat overeenkomt met de broeikasgasuitstoot van 100.571 auto's gedurende een jaar.

Daarnaast blijft de coöperatie, via haar samenwerking met de Oikocredit International Support Foundation, zich inzetten voor capaciteitsopbouw en technische ondersteuning. Om de impact te maximaliseren combineert Oikocredit particulier investeringskapitaal met technische ondersteuning die door donateurs gefinancierd wordt. De samenwerking met Opportunity International verbetert het onderwijs voor meer dan 1,6 miljoen kinderen in lage-inkomenslanden. Samenwerkingsverbanden met Aqua for All en Water.org zorgen voor betere toegang tot proper water en sanitaire voorzieningen en pakken dringende klimaatgerelateerde uitdagingen aan.

Het bevorderen van veerkracht door sociale impact blijft centraal staan in de missie van Oikocredit. Nu de klimaatcrisis en de sociaal-politieke uitdagingen escaleren, investeert de coöperatie versneld in schone technologie, duurzame energie, digitale microfinancieringsoplossingen en regeneratieve landbouw, terwijl ze ook initiatieven op het gebied van WASH en betaalbare huisvesting blijft ondersteunen.

Meer informatie over de meest recente prestaties van Oikocredit is beschikbaar in het jaarverslag van 2023.

« Terug