Katoen: een gewas met impact op de gemeenschap

Katoen: een gewas met impact op de gemeenschap

IVO-CI-13.jpg

De katoenteelt door West-Afrikaanse gemeenschappen heeft gezorgd voor betere infrastructuur, meer werkgelegenheid en is een essentieel exportproduct van de regio. Maar de grootste bijdrage van het "witte goud" is voor de mensen wiens leefomstandigheden door de katoenteelt positief veranderd zijn. 

Tegen 2022 verwacht Ivoorkust meer dan 1 miljoen balen katoen te produceren, waardoor het de tweede grootste producent en exporteur van de vezel in Afrika wordt.

Gemeenschappen in Ivoorkust die succesvol zijn in het verbouwen van katoen hebben meestal een hogere alfabetiseringsgraad, toegang tot gezondheidszorg, en meer gelijke kansen voor vrouwen - vooral wanneer ze betrokken zijn bij het hele cultivatieproces.

Helaas ontbreekt het veel katoenboeren echter aan de expertise en middelen die nodig zijn om te slagen en hebben ze geen toegang tot afzetmarkten.

De oprichting van Ivoire Coton

In Gbon, een kleine stad in het noorden van Ivoorkust, verbouwt de 50-jarige Nabe Kobe samen met zijn gezin zes hectare katoen.

Zonder enige steun probeerde Nabe de eindjes aan elkaar te knopen door landbouwmethoden toe te passen die hij van zijn ouders had geleerd. Daarna probeerde hij zijn oogst te verkopen aan overheidsbedrijven die de vezels verwerkten en op de markt brachten. (Op de foto zie je katoenkweker Nabe Kobe tijdens de oogst).

Politieke onrust en een bloeiende katoenindustrie leidden eind jaren negentig echter tot de privatisering van de sector, waardoor Nabe, en vele anderen zoals hij, met tonnen onverkochte grondstof achterbleven. 

IVO-CI-13

Maar gelukkig leidde deze moeilijke periode in de landbouwsector in 1998 tot de oprichting van Ivoire Coton, met de bedoeling om kleine boeren te ondersteunen bij het hele katoenteeltproces, van begin tot eind, en de katoenproductie in het land te verhogen.

Nadat de boeren de katoen hebben geoogst, verwerkt Ivoire Coton de grondstof en verkoopt halfafgewerkte producten aan internationale kopers. De organisatie streeft ernaar de levensstandaard in agrarische plattelandsgemeenschappen te verbeteren. Zij doen dit door de ontwikkeling van landbouwbedrijven te bevorderen, de boeren opleidingen en apparatuur aan te bieden om de productiviteit en kwaliteit van het katoen te verbeteren.
Ivoire Coton is ook betrokken bij programma's die de toegang tot onderwijs verbeteren, hydraulische irrigatiepompen aanleggen en onderhouden, en de alfabetiseringsgraad onder lokale gemeenschappen verhogen.

Jean-Charles, CEO van Ivoire Coton: "Onze focus op sociale impact is er al vanaf de oprichting van Ivoire Coton. We hebben meerdere plannen voor impact en programma's voor de gemeenschappen ontwikkeld die verder gaan dan de economische activiteit van katoen zelf. We implementeren ook onze milieudoelstellingen voor een duurzame katoenproductie, waarbij we ons richten op verantwoord beheer van onze verwerkingseenheden, efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en slimme landbouwtechnieken".

IVO-CI-37

Partners voor impact

Dankzij alle steun die Ivoire Coton heeft geboden, kan Nabe's bedrijf nu floreren. "Het katoen zorgt goed voor mijn gezin," zegt Nabe.

Hij begint zijn teeltseizoen met het planten van de zaden die hij gratis van Ivoire Coton krijgt. Zij voorzien hem ook van meststoffen en andere materialen die hij betaalt nadat hij winst heeft gemaakt met zijn oogst.

Tijdens het groeiseizoen van de katoen neemt Nabe deel aan opleidingssessies met Ivoire Coton om hulp te krijgen bij het verbeteren van het groei- en oogstproces. Wanneer het tijd is om de donzige witte vezel van de planten te plukken, bieden zij hem een lening aan, zodat hij voor het oogstseizoen voldoende hulp kan inhuren.

IVO-CI-10

Sinds de oprichting van Ivoire Coton hebben Nabe en duizenden andere boeren in Ivoorkust hun onderneming en gemeenschap zien opbloeien.

Om ervoor te zorgen dat Ivoire Coton zijn impactvolle werk kan voortzetten, is het bedrijf op zoek naar investeerders die gepassioneerd zijn over hun missie om kleine boeren te ondersteunen.

Omdat dit perfect aansluit bij de missie van Oikocredit om organisaties te ondersteunen die de levenskwaliteit van mensen of gemeenschappen met een laag inkomen op een duurzame manier verbeteren, werkt Oikocredit sinds 2016 samen met Ivoire Coton als equity-investeerder.

Prevost Kla, Oikocredit's Equity Officer en vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van Ivoire Coton: "Ivoire Coton stelt het welzijn van boeren centraal in haar activiteiten, in lijn met haar missie. De duurzaamheid van het bedrijf gaat hand in hand met het verbeteren van de levensstandaard van de boeren. Ivoire Coton zet zich dus in voor de ontwikkeling van de boeren en streeft er voortdurend naar om de plattelandsgemeenschappen de beste ondersteuning te bieden."

« terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari