Hoe een waterpomp op zonne-energie de familie Mali vooruit helpt
Bij de Indiase familie Mali is onlangs een waterpomp op zonne-energie geplaatst ter vervanging van de diesel-variant. Beter voor de familie én beter voor het milieu! Dat is waarom Oikocredit ook investeert in duurzame energie. Veilige bronnen van energie, die zorgen voor een sociale impact én die goed is voor het milieu.
Dor en droog, dat is het in Ghans, een gehucht in de Indiase woestijnstaat Rajasthan. Water is daarom van levensbelang voor de familie Mali, die rondkomt van het kweken van kalebas, flespompoen en okra op een stuk land van 17 hectare in dit gebied.
Het water wordt opgepompt door middel van zonne-energie. Op de akkers staan 16 zonnepanelen die in verbinding staan met een zonnepomp bij de waterput. Er is geen batterij, dus de pomp werkt alleen overdag als de zon energie opwekt. Het is van groot belang dat de panelen naar de zon gericht zijn. Zodra de hoek goed is, wordt de pomp van stroom voorzien en begint het water te stromen. Zodra de hoek enigszins afwijkt, stopt het water. De zonnepanelen zijn daarom zo neergezet, dat ze zo lang mogelijk in de volle zon staan. Daardoor heeft de familie Mali nu water van negen uur in de ochtend tot vijf uur in de middag.
Idee
De familie is door Kedar Mali op het idee gebracht om te investeren in een zonnepomp-installatie. Hij zag een Indiase overheidscampagne voor zonnepompen, waarbij de regering een groot deel van de kosten dekte. Samen met zijn broers heeft Kedar het overige gedeelte, omgerekend ongeveer 1400 euro, geleend via Oikocreditpartner Fourth Partner Energy. Om hiermee te kunnen investeren in de zonnepomp.
Foto: De familie op het werk aan het land, gebruik makend van de waterput op zonne-energie.
Geen spijt
De Mali’s hebben geen moment spijt van de investering. Ze kunnen nu overdag water gebruiken voor het land. Wanneer zij het willen en nodig hebben. Voorheen was dat wel anders. De put was hiervoor aangesloten op een dieselinstallatie. Wanneer er even geen geld was om diesel te betalen, kon de familie ook geen water gebruiken. Daardoor konde ze de gewassen niet bewateren. Buiten dat de oogsten vaker mislukten, was de dieselpomp duurder en minder duurzaam in gebruik als de zonnepomp.
Fourth Partner Energy
Sinds 2015 is Fourth partner van Oikocredit. Het is een full-servicebedrijf dat diensten levert op het gebied van duurzame energie. Sinds de oprichting van Fourth Partner Energy, in 2010, is de CO2-uitstoot met 3.750 ton gereduceerd (2015) en is er 7 miljoen liter water bespaard (in vergelijking met een kolencentrale). Dit staat gelijk aan het planten van 169.000 bomen. Met Oikocredits investering kan Fourth de activiteiten opschalen en uitbreiden.
Foto: Voor haar klanten heeft Fourth technisch ingenieurs in dienst, zoals Bachchusing (rechts). Zij staan de boeren bij in het geval van technische problemen of advies.