Impactrapport 2024: Oikocredit-partners bevorderen financiële inclusie voor 53 miljoen mensen

Impactrapport 2024: Oikocredit-partners bevorderen financiële inclusie voor 53 miljoen mensen

IR2024 eng cover.jpg

Het rapport belicht het werk van Oikocredits partners: 89% van de landbouwpartners biedt opleidingen aan op het gebied van ecologische bewustwording, onze portefeuille hernieuwbare energie compenseert 422.564 ton CO2-uitstoot.

Van Azië tot Latijns-Amerika heeft Oikocredit haar impact vergroot. Onze partners voor sociale impact bevorderen de financiële inclusie voor 53 miljoen klanten, zo blijkt uit ons Impact Report 2024. Ter vergelijking: het jaar daarvoor stimuleerden onze partners de financiële inclusie van 42,2 miljoen mensen.

Nog steeds is de meerderheid van de klanten van onze partners vrouw (87%) en 65% woont op het platteland.

Het Impact Report 2024 beschrijft hoe Oikocredit zich richt op sociale impact en tegelijkertijd het milieu beschermt, terwijl we ook een eerlijk financieel rendement nastreven. Ons werk is gericht op het ondersteunen van mensen met lage inkomens om een beter bestaan op te bouwen en de veerkracht van hun gemeenschappen te versterken in de drie focussectoren financiële inclusie, landbouw en duurzame energie.

In 33 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vergroten onze investeringen de toegang tot zowel financiering als niet-financiële ondersteuning, onder andere door partnerorganisaties te helpen hun vaardigheden en processen te ontwikkelen en te versterken. Op hun beurt bieden onze partners ondersteuning en kansen aan hun klanten, leden, leveranciers en werknemers.

Het Impact Report 2024 licht ook Oikocredits voortdurende bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties toe.

Enkele van de belangrijkste hoogtepunten uit het rapport:

  • De partners van Oikocredit bieden nu 53 miljoen mensen toegang tot financiële diensten, waarvan 87% vrouw is en 65% op het platteland woont.
  • Onze partners bereiken ongeveer 4,29 miljoen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen
  • Jobs creëren is een hoofddoelstelling voor 81,8% van de financiële inclusiepartners
  • 89% van onze landbouwpartners bieden nu opleidingen aan in ecologische bewustwording
  • In totaal is 422.564 ton CO2-uitstoot gecompenseerd via onze portefeuille hernieuwbare energie.
  • 170.000 huishoudens hebben toegang tot schone energie
  • Onze capaciteitsopbouw ondersteunt 85 organisaties
  • Onze eigen CO2-voetafdruk bedraagt 891 ton. We compenseren deze met Fairtrade Gold Standard koolstofkredieten via het FairClimateFund.

Een goede indicatie van onze impact komt van mensen die voordeel hebben gehad van onze partnerschappen. Bijna driekwart (74%) van de meer dan 41.600 mensen die deelnamen aan ons onderzoek naar de zelfperceptie van klanten in 2023, zei dat Oikocredits partners op het gebied van financiële inclusie een positieve invloed hadden op hun welzijn. Vijfentwintig procent antwoordde neutraal. Meer dan de helft zei dat hun inkomen in de afgelopen 12 maanden was verbeterd, en de meeste mensen die spaargeld hadden, zeiden dat hun spaargeld in dezelfde periode was gestegen.

Kawien Ziedses des Plantes, Director of Strategy & Sustainable Impact: “Ons Impact Report 2024 laat zien dat ons werk relevanter is dan ooit nu we de voltooiing van vijf decennia social impact investing naderen. Mensen worden geconfronteerd met meerdere bedreigingen voor hun levensonderhoud en ecosystemen als gevolg van politieke en economische instabiliteit en klimaatverandering. Mensen met een laag inkomen worden het zwaarst getroffen. Daarom werken we samen met organisaties die gemeenschappen met lage inkomens ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht en het creëren van zinvolle verandering.”

Bekijk meer details in ons Impact Report 2024 (in het Engels) >

Linked documents
TitreFilesizeMIME-type
Oikocredit Impact Report 2024 ENG digital.pdf8.6 MBapplication/pdftélécharger
Tags

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archive > 2024

septembre

août

juillet

juin

mai

avril

mars

février

janvier