Felix: Discipline is de vader van alle deugden

Felix: Discipline is de vader van alle deugden

©PC_OC_TOUR_BOLIVIA_1012-felis-in-zijn-atelier.jpg

Felix in zijn atelier

Wanneer Felix me op het middaguur binnenleidt in zijn atelier, heeft hij er al 10 uren arbeid op zitten. Om 2 uur vanmorgen heeft hij zijn houtoven aangestoken om er later op de dag oude Toyota-motoren in te smelten. Met het gesmolten aluminium giet hij de voetballer-figuurtjes voor zijn voetbaltafels. Een fascinerend verhaal van een gedreven man die met niets begon!

Precies dertig jaar geleden kwam Felix Yucra Cárdenas vanuit de hoge Andes aan in Cochabamba. Zijn vader wou dat zijn zoon het beter zou hebben dan hijzelf, een arme boer uit de Alto Plano. Daarom stuurde hij Felix naar de militaire school in Cochabamba.

Zowel van zijn vader als op de militaire school leerde hij wat discipline is. Met brede gebaren en verheven stem herhaalt Felix ons enkele malen: ‘De moeder van alle ondeugden is luiheid, de vader van alle deugden is discipline.’ Dit motto, en zijn ijzersterke christelijke geloof, waren de enige dingen die hij had toen hij uit de militaire school ontslagen werd.

Hij ging aan de slag bij een vriend die voetbaltafels maakte. Vijf maanden later stierf zijn vriend, en stond Felix opnieuw op straat. Maar ondertussen had hij een beroep geleerd, en had hij er een passie bij: hij wou en zou van voetbaltafels zijn beroep maken. In een piepklein gebouwtje, aan de rand van de stad, bouwde hij eigenhandig zijn eerste vier tafels. En toen ging hij op zoek naar iemand die hem geld wou lenen om een heus bedrijfje te starten. Maar geen enkele bank wou hem een lening toestaan, men geloofde er niet in.

Tot hij bij FONCOM aanklopte, de partner van Oikocredit, die wel naar hem wilde luisteren, en hem hielp bij de uitbouw van zijn atelier.

En het werd een succesverhaal. Vandaag stelt Felix enkele arbeiders te werk in zijn atelier, terwijl ook zijn vrouw en kinderen meedraaien in het bedrijf. Per maand maakt hij – nog steeds op zeer artisanale manier – zo’n 24 kickertafels. Samen met zijn medewerkers maakt hij de meubels, terwijl zijn vrouw Victoria het schilderwerk voor haar rekening neemt.

Promotie is er niet echt nodig, want dankzij de oerdegelijke kwaliteit van zijn meubels, doet de mond-tot-mond reclame de rest, en vinden klanten vanuit heel het land hun weg naar zijn atelier. Hij droomt ervan om ook in Peru en Ecuador te verkopen, want ‘de voetbaltafels uit China en Brazilië die ze daar verkopen, zijn niets waard in vergelijking met die van mij’.

Ondertussen heeft hij als goede en succesvolle klant een permanente kredietlijn gekregen bij FONCOM van 25.000 USD. Zijn dossierbeheerder, die me begeleidt tijdens mijn bezoek bij Felix, is zo onder de indruk van wat hij ziet, dat hij prompt een voetbaltafel bestelt. Over enkele weken wordt ze geleverd in La Paz.

Opnieuw een illustratie van hoe iemand zich opwerkt uit de volstrekte armoede: daarmee is Felix een van de miljoen Bolivianen die het voorbije decennium tot de middenklasse opstegen. Ik heb er een goed gevoel bij te weten dat Oikocredit hiertoe een serieus steentje heeft bijgedragen.

Heeft u vertrouwen in ondernemers als Felix? Vindt u ook dat Felix, net als vele anderen met hem, een beetje krediet verdient? 

Investeer dan nu!

« terug