Oikocredits lening van €5 miljoen aan Ocean SA stimuleert de cacao- en cashewindustrie in Ivoorkust

Oikocredits lening van €5 miljoen aan Ocean SA stimuleert de cacao- en cashewindustrie in Ivoorkust

NORAN-PE-12.jpg13 mei 2024

Vernieuwde investering vergroot steun voor duurzame landbouw en komt ten goede aan 12.000 kleine cacao- en cashewboeren in Ivoorkust.

Oikocredit, een investeerder met een sociale impact, heeft haar partnerschap met Ocean SA, een Ivoriaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de export van onbewerkte cacaobonen en cashewnoten binnen de Cocoasource-groep, verlengd met een extra lening van €5 miljoen.

NORAN-PE-12

Ocean SA, dat al meer dan tien jaar actief is in de cacao- en cashewhandel, heeft haar activiteiten gericht op de export naar Europese markten en is partnerschappen aangegaan met aankoopbedrijven die zich inzetten voor een sociale missie, zoals Tony's Chocolonely.

Deze nieuwe kapitaalinjectie van Oikocredit is een vervolg op een succesvolle relatie die in 2017 van start ging met een eerste financiering van 1 miljoen euro voor de cacao-activiteiten van Ocean. Dankzij deze samenwerking kon Ocean in de periode 2022-2023 meer dan 3,5 miljoen euro overdragen aan haar partnercoöperaties van kleinschalige producenten. Dit geld is gebruikt om de boeren te ondersteunen door middel van contante betalingen voor hun cacao-oogsten en om de sociale infrastructuur van de gemeenschap te financieren.

Met deze nieuwe lening kan Ocean tot 24 jobs rechtstreeks ondersteunen, de aanvoer en export van gecertificeerde cacaobonen en onbewerkte cashewnoten verbeteren en tegelijkertijd levensnoodzakelijk kapitaal investeren in kansarme gebieden in Ivoorkust.

Nu Ivoorkust in 2023-2024 te maken krijgt met schommelingen in de cacaoproductie als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, blijft Oikocredit zich inzetten om de veerkracht en duurzaamheid van de landbouw te verbeteren. Oikocredit erkent de kansen die sectoren als de cashewteelt bieden en zet zich in om haar landbouwinvesteringen te diversifiëren om de economische stabiliteit te ondersteunen, de biodiversiteit te bevorderen en het levensonderhoud van lokale boeren te versterken. Deze strategische aanpak is gericht op het opzetten van een solide landbouwkader en bevordert daarmee de duurzaamheid en welvaart van gemeenschappen in Ivoorkust op de lange termijn.

Tomas de la Serna, algemeen directeur van Ocean: "Lokale banken zijn vaak terughoudend in het financieren van de landbouwsector. De kredietfaciliteit van Oikocredit is cruciaal voor een succesvol cacao- en cashewoogstseizoen. Het biedt boeren geld voor activiteiten vóór de oogst en leningen voor het onderwijs van hun kinderen."

Yves Komaclo, Oikocredits Investment Manager voor West-Afrika: "We zijn verheugd Ocean te kunnen blijven steunen tijdens het cacao- en cashewseizoen. Met de steun van Oikocredit is Ocean klaar om haar partnercoöperaties te voorfinancieren en het volume van traceerbare en duurzaam ingekochte producten te vergroten. Onze samenwerking heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ondersteuning van boeren in afgelegen gebieden en we kijken ernaar uit om deze impact voort te zetten."

Over Ocean SA

Ocean SA is gevestigd in Abidjan, de grootste stad en economische hoofdstad van Ivoorkust, en opgericht in 2013. Ocean SA is een toonaangevend handelsbedrijf gespecialiseerd in de export van cacao en cashewnoten. Ocean is al tien jaar actief in deze sector en zet zich in voor duurzame bedrijfsvoering die boeren en lokale gemeenschappen ondersteunt. Ocean is sinds 2017 partner van Oikocredit.

Over Cocoasource

Cocoasource is een handelsonderneming in grondstoffen, opgericht in 2007 en gevestigd in Zwitserland. Haar dochterondernemingen in Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Sierra Leone, Togo en Oeganda kopen traceerbare producten aan en implementeren duurzaamheidsprogramma's.

De Groep verkoopt cacao, cashewnoten, rubber, sesam en soja, waarvan een groot deel Fairtrade, Rainforest Alliance of biologisch gecertificeerd is. De Groep zet zich in voor transparantie in de toeleveringsketen en duurzame initiatieven die boeren van toeleveranciers en hun gemeenschappen in staat stellen hun levenskwaliteit te verbeteren. Ga voor meer informatie naar www.cocoasource.com

Over Oikocredit

Oikocredit is een sociale investeerder en wereldwijde coöperatie met bijna vijf decennia ervaring in het financieren van organisaties die actief zijn op het gebied van financiële inclusie, landbouw en duurzame energie.

Oikocredits leningen, kapitaalinvesteringen en capaciteitsopbouw zijn erop gericht mensen met een laag inkomen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika in staat te stellen hun levensstandaard duurzaam te verbeteren.

Oikocredit financiert meer dan 500 partners, met een totaal uitstaand ontwikkelingskapitaal van €1.084,7 miljoen (per december 2023).

« Terug