Waardering voor de arbeid en toewijding in elk kopje koffie
Onze collega Ulrike Haug deelt haar unieke ervaringen van de koffiereis van Oikocredit in Peru, waar ze getuige was van de sociale impact van de steun van Oikocredit op lokale koffieboeren en hun gemeenschappen. Haar reflecties over duurzame praktijken en de uitdagingen waar deze boeren voor staan, benadrukken hoe belangrijk het is om de toewijding achter elk kopje koffie te waarderen.
Heb je je ooit afgevraagd wat er in je dagelijkse kopje koffie gaat? Terwijl ik hier in Lima nip aan het laatste kopje koffie speciaal voor mijn vertrek na een verblijf van drie weken in Peru, denk ik na over wat ik een paar weken geleden heb geleerd tijdens de koffiereis van Oikocredit. Samen met 17 andere investeerders bracht ik een week door in het hart van de Peruaanse koffieproductie in de regio Cajamarca, waar ik hardwerkende koffieboeren en toegewijde koffiecoöperaties en -verwerkers ontmoette. Hun toewijding en veerkracht lieten een blijvende indruk op me achter. Het was echt inspirerend om met eigen ogen de sociale impact van de financiering van Oikocredit op deze kleine boeren en hun gezinnen te zien.
Ik kreeg waardevolle inzichten in de centrale rol van Oikocredit bij het overbruggen van de liquiditeitskloof voor coöperaties en boeren. En ik zag de tastbare voordelen van biologische, Fairtrade of Rainforest Alliance certificering voor boeren - van meer herbebossing en verbeterde koffiekwaliteit tot betere prijzen en levensomstandigheden en beter onderwijs (alle boeren die we spraken konden hun kinderen naar de universiteit sturen).
Een dringende kwestie die uit de gesprekken naar voren kwam, was de klimaatcrisis. De recente droogteperiodes hebben hun weerslag op de huidige oogst en dus op het inkomen van de boeren. Sommigen meldden dat ze experimenteerden met nieuwe plantvariëteiten, allemaal zeiden ze dat ze aan herbebossing deden en schaduwbomen plantten.
Vanaf nu zal elke slok koffie me herinneren aan de ongelooflijke reis die de koffie heeft afgelegd - van het harde werk op de koffieplantage tot de verwerking, het transport en het branden. Ik nodig je uit om samen met mij de arbeid en toewijding te waarderen die in elk kopje zit en na te denken over de impact van onze koffieconsumptie.
Geschreven door Ulrike Haug, Global Learning for Transformation & Advocacy Manager bij Oikocredit
Archief > 2024
oktober
- 30/10/2024 30/10/2024 14:34 - De impact van fair trade
- 10/10/2024 10/10/2024 11:07 - Clara, al 15 jaar onderneemster in Guatemala
juli
juni
- 19/06/2024 19/06/2024 15:12 - Hoe Oikocredit-partner PAI kwaliteit en gelijkheid in de Argentijnse landbouw bevordert
- 5/06/2024 5/06/2024 17:42 - Waardering voor de arbeid en toewijding in elk kopje koffie
- 4/06/2024 4/06/2024 15:52 - Een eerste verslag van Oikocredit Journeys, een buitengewoon avontuur voor onze investeerders.
mei
- 30/05/2024 30/05/2024 13:17 - Caravela en Oikocredit: samenwerken voor duurzame en inclusieve koffie
maart
- 27/03/2024 27/03/2024 10:04 - Dankzij microkredieten kan ik zelfstandig werken
- 26/03/2024 26/03/2024 16:49 - Siti en Hasan gebruiken microkredieten voor de uitbreiding van hun bedrijf, een groter huis en om schoolgeld te betalen
- 20/03/2024 20/03/2024 10:52 - Mirian, Bolivia: "Ik droom ervan om mijn eigen huis te hebben."
- 11/03/2024 11/03/2024 10:43 - Microkrediet in Indonesië - het verhaal van ondernemer Wiah
- 7/03/2024 7/03/2024 15:46 - Toegang tot microkrediet voor Costa Ricaanse vrouwelijke ondernemers
- 6/03/2024 6/03/2024 11:00 - "Mijn droom is om ons bedrijf nog verder uit te breiden", Meena, India
februari
- 22/02/2024 22/02/2024 15:41 - Aruna, eigenaar van een kledingwinkel India
- 22/02/2024 22/02/2024 15:32 - Hoe een kleine lening zo'n verschil kan maken
- 22/02/2024 22/02/2024 13:49 - Zonne-energie voor de landbouw in India
- 9/02/2024 9/02/2024 16:37 - Blog: De springende olifant : Wat India's digitale revolutie betekent voor Oikocredit en haar partners