Clara, al 15 jaar onderneemster in Guatemala

Clara, al 15 jaar onderneemster in Guatemala

GEN-GT-066.jpg

Clara Ofelia Archila is al 15 jaar klant bij onze partner Génesis Empresarial. In de loop der jaren heeft ze verschillende leningen afgesloten om haar bedrijf te ontwikkelen en werknemers in dienst te nemen.

Clara Ofelia Archila, 48 jaar oud, is al ongeveer 15 jaar klant bij Génesis Empresarial. Haar man is boer op een koffieplantage. Ze zegt: “Je vindt me misschien een beetje sentimenteel, maar vroeger had ik niets. Helemaal niets. Genesis gaf me de kans om me te ontwikkelen. Ik heb een bedrijf opgericht, toen nog een en nóg een. Vandaag de dag verkoop ik traditionele stoffen, kleding, etenswaren, lunches en tortillas. Ik heb een kantoorboekhandel en een grote kruidenierswinkel."

GEN-GT-066

Haar eerste lening was voor 1.000 GTQ (ongeveer 120 euro). Ze vervolgt: “Vandaag heb ik een lening van 50.000 Quetzales en ik blijf met Genesis werken omdat ze me van financiële middelen voorzien. Ik investeer die in een onderneming, die me in staat stelt om de lening terug te betalen.
Ik heb ook het geluk dat ik een zoon heb die de boekhouding doet. Ik ben begonnen met een groepslening. Nu heb ik een individuele lening."

Haar inkomen schommelt, maar ze investeert altijd geld in haar zaak. “Toen ik met Genesis begon te werken, had ik geen idee wat een lening was, hoe je geld kon laten aangroeien, hoe je een lening moest terugbetalen, wat een garantie was of dat ik moest nadenken over de toekomst na een lening.”

GEN-GT-072

Genesis biedt opleiding, adviseurs die ondersteuning bieden en ze controleren of het geld wordt gebruikt voor de onderneming of is geïnvesteerd in het huis, afhankelijk van de aangevraagde lening. Dit helpt eindklanten zoals Clara om te weten hoe ze een lening moeten beheren en kunnen terugbetalen. Andere instellingen verstrekken gewoon een lening zonder te weten of het geld voor een ander doel wordt gebruikt of niet.

Clara kon haar droom waarmaken en haar kinderen geven wat ze zelf niet had. Ze heeft hen ook leren werken geleerd. Haar onderneming is gegroeid en ze heeft nu personeel in dienst, waardoor ze hen kan betalen en ook een beetje kan uitrusten.

GEN-GT-071

Fundación Génesis Empresarial

Partner sinds 2008, Oikocredit geeft financiële steun via een lening van €9,6 miljoen over vier jaar vanaf 2021.

Fundación Génesis Empresarial, de grootste microfinancieringsinstelling (MFI) van Guatemala, is een private ontwikkelingsorganisatie die sinds 1988 actief is. Het biedt microfinancieringsdiensten en verschillende producten voor particulieren en huishoudens, micro-ondernemingen en gemeenschapsbanken.

Ze is landelijk actief, met filialen op markten en in andere economisch dynamische gebieden, evenals duizenden servicepunten op het platteland.

Het merendeel van haar klanten, meer dan 322.000 in het hele land, zijn vrouwen die op het platteland wonen en zich voornamelijk bezighouden met kleine handel en productie.

Génesis Empresarial heeft een solide staat van dienst. Haar financiële en niet-financiële producten en diensten zijn ontworpen om op een cultureel passende manier te voldoen aan de behoeften en voorkeuren van bedrijven en gezinnen. Als gevolg daarvan helpt het mensen en hun gezinnen om hun inkomen, activiteiten, huisvesting, onderwijs, voeding, gezondheid en algemeen welzijn te verbeteren.

« terug

Archief > 2024

oktober

juli

juni

mei

maart

februari

januari