Kenia: ideale omstandigheden voor zonnepanelen

Kenia: ideale omstandigheden voor zonnepanelen

Carrying out a routine inspection of the ground-level solar installation at Central University

Begin 2022 investeerde Oikocredit 5 miljoen euro in ecoligo, een bedrijf dat vanuit zijn hoofdkantoor in Berlijn wereldwijd actief is in opkomende markten. Oikocredit sprak onlangs met Claudia Rothe, hoofd fondsenwerving van ecoligo, over het werk van de zonnespecialisten, met name in Kenia. [1]

ecoligo werd in 2016 opgericht door Martin Baart en Markus Schwaninger, die beiden in Ghana en Kenia hadden gewerkt. Daar hadden Martin en Markus ervaren dat gebrek aan financiering het belangrijkste obstakel is voor het realiseren van duurzame energieprojecten in lage-inkomenslanden. Ecoligo werd opgericht met de visie om de energietransitie in het Zuiden te versnellen.

Oikocredit financiert het werk van ecoligo in zowel Ghana als Kenia. De steun van impactinvesteerders zoals onze coöperatie is cruciaal voor de projectuitvoeringsplannen van ecoligo, aldus Claudia Rothe, hoofd fondsenwerving van het bedrijf:

"Met de investering van Oikocredit kunnen we belangrijke projecten sneller realiseren. Met de financiering van Oikocredit kunnen we bijvoorbeeld een grote zonne-energie-installatie voltooien voor Fresha, een Keniaans zuivelmerkbedrijf dat de melk van meer dan 24.000 kleine boeren verwerkt. Door dergelijke grote zonnepanelen te installeren, kunnen we bijzonder hoge CO2-besparingen realiseren."

Ecoligo regelt niet alleen de financiering, onder meer via crowdfunding, maar beheert ook de bouw, de exploitatie en het onderhoud van haar commerciële en industriële zonnesystemen en neemt de verantwoordelijkheid voor elke stap.

Ideale omstandigheden

"De geografische omstandigheden voor het gebruik van zonne-energie zijn ideaal in Afrika", zegt Claudia Rothe. "En in Kenia is de zonne-energie-industrie bijzonder goed ontwikkeld. Je vindt er geschikte bouwpartners en veel potentiële zakelijke klanten uit verschillende sectoren. En omdat de elektriciteitskosten hoog zijn, loont het voor onze klanten om vanaf dag één over te schakelen op zonne-energie. Om deze redenen is Kenia erg interessant voor ons."

Momenteel heeft ecoligo 194 projecten in uitvoering. Naast Ghana in West-Afrika en Kenia en Oeganda in Oost-Afrika is het bedrijf ook actief in Chili, Costa Rica, Nigeria, Panama en de Filipijnen.

Via de "solar-as-a-service"-oplossing biedt ecoligo aan haar klanten een compleet pakket voor ontwikkeling, financiering, bouw, exploitatie en onderhoud. Klanten betalen maandelijks een bedrag en worden zo na verloop van tijd eigenaar van hun zonnesysteem. ecoligo gebruikt uitsluitend duurzame en robuuste componenten en houdt zich aan de internationale bouwnormen.

Claudia Rothe: "Onze medewerkers ontwikkelen elk systeem ter plaatse op basis van de gegevens over het elektriciteitsverbruik van de klant. Daarbij valideren we ook de kredietwaardigheid van de klant en nemen we de onderneming onder de loep. Pas dan sluiten we een contract af. We eisen van onze bouwpartners dat ze voldoen aan onze normen op het gebied van kennis, vergunningen, veiligheid en gezondheid op het werk."

ecoligo financiert de meeste van haar projecten via 'crowd investing' en biedt daarmee particuliere investeerders impactgerichte investeringsmogelijkheden. Via het platform ecoligo invest kunnen mensen met een investering van slechts 100 euro energietransitieprojecten in landen als Kenia steunen.

Kenia's eerste drijvende zonne-energiecentrale

Claudia Rothe vertelt dat de Keniaanse bloemenindustrie een belangrijke rol heeft gespeeld in het verhaal van ecoligo:

"Bloemenbedrijven waren de eerste klanten van ecoligo, en we associëren een bijzonder succesverhaal met Rift Valley Roses. Dit bloemenbedrijf implementeerde in 2018 zijn eerste zonne-installatie bij ons. Twee jaar later, toen Rift Valley Roses meer zonne-energie nodig had, hebben we de eerste drijvende zonne-installatie van Kenia gebouwd en geïnstalleerd op het waterreservoir van de boerderij. Deze drijvende zonnepanelen maken goed gebruik van de beschikbare oppervlakte en verminderen de waterverdamping door een groot deel van het oppervlak van het reservoir te bedekken."

[1] Interview met Claudia Rothe door Ute Stefanie Haak; origineel Duitstalig artikel door Ute Stefanie Haak en Beate Hermann-Then.

Labels
OC België RE Stories
OC België Stories

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2023

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari