Financiële inclusie - wat is een eerlijke rentevoet?
Wanneer het gaat over microleningen aan kwetsbare gemeenschappen, rijst vaak de vraag over rentetarieven. Zijn de tarieven die leners aan de kredietverstrekkers betalen rechtvaardig?
Oikocredit werkt samen met zorgvuldig gekozen en verantwoorde inclusieve financieringsinstellingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. En biedt leningen aan tegen eerlijke rentetarieven, in lijn met lokale marktstandaarden. In dit interview geeft Dave Smit, directeur van Impact Investments bij Oikocredit Internationaal, antwoord op veelgehoorde vragen over de rentetarieven.
Oikocredit verstrekt leningen of aandelenparticipaties aan haar partners. Met hoeveel partners op het gebied van financiële inclusie werken jullie momenteel samen?
In december 2022 hadden we 519 partners, waarvan er 336 actief zijn in de financiële inclusiesector.
De partners van Oikocredit bieden een breed scala aan kredietproducten, waaronder leningen voor kleine en middelgrote ondernemingen, woningkredieten, studieleningen, motorleningen en groepsleningen...
Inderdaad, er is een grote verscheidenheid aan soorten leningen. Wat echter cruciaal is, is het doel van de lening. De leningen van onze partners moeten worden gebruikt voor een productief doel. Een lening kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een motorfiets te kopen voor taxidiensten of het vervoer van goederen. De lening kan ook worden gebruikt voor onderwijs, zoals het betalen van schoolgeld voor kinderen. Veel van onze partners bieden ook groepsleningen aan, waarbij de verantwoordelijkheid voor terugbetaling wordt gedeeld door de groepsleden.
Wat is een microkrediet?
Een microkrediet wordt meestal verstrekt aan een micro-ondernemer, meestal een individuele persoon die geld nodig heeft om een basisinkomen te genereren. Het kan zo simpel zijn als het kopen van visgerei. Microkredieten zijn meestal ongedekt, wat betekent dat er geen onderpand of zekerheden zijn. De geldschieter, of dat nu een vrouw of een man is, investeert in netten in de verwachting dat hij geld verdient aan de vis die hij vangt. Microleningen zijn meestal kortlopend, met een snelle cashflow, en worden binnen een relatief korte periode terugbetaald, meestal binnen een paar maanden.
Dus het verstrekken van microkredieten gaat vooral over het creëren van een betere toekomst?
Ja, het gaat om het opbouwen van een betere toekomst met behulp van financiering. In de landen waar we ons op richten, waar er meestal geen sociale zekerheid is en de kredietverstrekkers geen andere bron van inkomsten hebben, spelen microkredieten een cruciale rol.
Is dat de reden waarom de rentetarieven op microkredieten meestal hoger zijn in vergelijking met andere soorten leningen?
Ja, dat is één factor. Microkredieten worden beschouwd als leningen met een hoog risico. Daarnaast zijn er hoge operationele kosten, en een deel van de rente is nodig om die te dekken.
Waarom is dat nodig?
Financiële instellingen die deze leningen verstrekken, beginnen met het aanbieden van financiële educatie. Iemand gaat letterlijk naar het huis van de lener, zelfs als dat op een afgelegen locatie is, en legt uit: Welke lening je ook krijgt, je moet die altijd terugbetalen. Je moet sparen en een beetje van het geld dat je hebt opzij zetten. Laten we eens kijken naar de details van jouw situatie. Het kost tijd om samen naar de cashflow te kijken, maar het is heel belangrijk om leners te beschermen tegen een te hoge schuldenlast.
Zijn er nog andere factoren die de rentetarieven beïnvloeden?
Ja, leningen in opkomende en ontwikkelingslanden zijn meestal duurder door hoge inflatiecijfers, wat deel uitmaakt van het landenrisico. Inflatiecijfers hebben echt veel invloed op rentetarieven en vormen het uitgangspunt voor de berekening van de rentetarieven.
Tot slot is er een risicomarge gebaseerd op de sector waarin de klant actief is en het product dat hij verkoopt. Ook al is voedsel een basisbehoefte, zelfs in tijden van economische neergang, toch heeft de landbouwsector doorgaans de hoogste risicomarges - ter dekking van de weersinvloeden op de gewassen, de volatiliteit van de prijzen voor boeren en andere risico's die hoger zijn dan in andere sectoren.
Welke 'Oikocredit-landen' hebben momenteel de hoogste rente?
In de landen waar we actief zijn, zijn inflatiepercentages van 20 procent niet ongewoon. Bovendien vragen de partners een marge, en wij nemen een risicomarge op. Een rente in lokale valuta kan gemakkelijk oplopen tot 26 procent, wat in de markt als een normaal percentage wordt beschouwd. Geld sparen op een bankrekening in deze landen geeft vaak ook een hogere rente om het inflatie-effect te compenseren.
Hoe krijgen mensen met een laag inkomen het voor elkaar om leningen met een hogere rente terug te betalen?
Het lukt. Met een beperkte financiering kunnen mensen hun vermogen om inkomen te genereren aanzienlijk vergroten. We zien dat de inkomens van mensen stijgen en de prijzen zich snel aanpassen. Als iemand bijvoorbeeld timmerman is en de inflatie is 20 procent, dan zullen de prijzen voor hun timmerdiensten en hun inkomen ook met 20 procent stijgen om de stijgende kosten te dekken. Ik gebruik deze percentages alleen als voorbeeld, klanten kunnen de kosten dekken omdat hun inkomen ook stijgt.
Waar zijn de rentetarieven momenteel laag?
Momenteel heerst er veel onzekerheid op de wereldmarkten, waardoor particulieren, investeerders en banken extra voorzichtig zijn met investeren. De verminderde beschikbaarheid van financiering en de kleinere geldvoorraad hebben een negatieve invloed op de rentetarieven, zelfs in Europa.
Door de pandemie en de oorlog in Oekraïne?
Ja, al deze onzekerheid heeft een impact op de economieën. Helaas worden mensen in het Zuiden vaak het hardst getroffen door crises, of die nu te maken hebben met klimaatverandering of economische onzekerheid. Ik denk dat dit ook het moment is waarop Oikocredit een belangrijke rol kan gaan spelen in deze landen, door mensen met een laag inkomen te ondersteunen en in hen te investeren om hun levensstandaard te verbeteren.
Bedankt voor deze inzichten.
« Terug naar het nieuwsoverzicht
Archief > 2023
december
- 11/12 - De lening aan de coöperatie Cresol helpt twee kleine Braziliaanse boeren, Silvio en Ivete, om hun koffieplantages te vernieuwen.
- 10/12 - Johan Elsen verlaat Oikocredit en zet zijn engagement voor internationale solidariteit verder bij 11.11.11
- 06/12 - Oikocredit breidt haar ondersteunings- en coachingprogramma voor landbouwers uit
- 05/12 - Hoe Oikocredit-partner Weziza de toegang tot elektriciteit in Benin verbetert
- 04/12 - Vacature Community Manager voor Oikocredit-be vzw
november
- 29/11 - Oikocredit investeert €7,5 miljoen in Vista Bank Burkina ter ondersteuning van kmo's en onderwijsfinanciering in Afrika
- 28/11 - Kwartaalbericht Q3 2023
- 16/11 - Oikocredit en Aqua for All bundelen de krachten voor betere watervoorziening en sanitatie in Oost-Afrikaanse gemeenschappen
oktober
- 24/10 - Oikocredit Live: Hoe inclusieve financiering werkt
- 23/10 - Oikocredit, IDB Invest en Cooperativa Jardín Azuayo kondigen baanbrekende sociale obligatie aan voor diversiteit en inclusie
- 18/10 - Onze missie versterken: Mirjam 't Lam over de nieuwe manier van investeren
- 17/10 - Financiële inclusie: Hoe selecteert Oikocredit haar partners?
- 03/10 - USD 26,5 miljoen om de energiekloof in Afrika bezuiden de Sahara te overbruggen
september
augustus
- 28/08 - Financiële inclusie - wat is een eerlijke rentevoet?
- 23/08 - Kwartaalbericht Q2 2023: Resultaten houden stand in een uitdagende context
juli
- 31/07 - Oikocredit investeert in Witti Finances om financiële inclusie in Ivoorkust te ondersteunen
- 10/07 - Verslag van Oikocredit Live over klimaatverandering
- 07/07 - Hernieuwbare energie geeft mensen betere kansen
juni
- 27/06 - Oikocredit Journeys, een buitengewoon avontuur voor onze investeerders.
- 22/06 - Oikocredit en Ueno bundelen de krachten voor empowerment van Paraguayaanse vrouwen
- 15/06 - Unaitas: al 30 jaar impactbelegger met succes
- 04/06 - Award-winnende Fonkoze brengt gezondheidszorg en hoop naar Haïtiaanse gemeenschappen met een laag inkomen
mei
- 31/05 - Kwartaalbericht Q1 2023: Een positieve start van het jaar
- 23/05 - Adama Bah: "Wanneer vrouwen leiding geven, verbeteren de bedrijfsprestaties"
- 17/05 - Oikocredit Live: klimaatverandering
- 16/05 - Internationale dag van de fair trade
april
- 26/04 - Verslag Oikocredit Live: hoe meten digitale enquêtes de sociale impact?
- 12/04 - Oikocredit Internationaal publiceert jaarcijfers 2022
- 11/04 - Kwartaalbericht Q4 2022: Verdere vooruitgang
- 06/04 - Vleugels geven aan dromen
- 04/04 - Oikocredit stimuleert positieve sociale impact met een enquête bij haar klanten
maart
- 23/03 - Kenia: ideale omstandigheden voor zonnepanelen
- 15/03 - Hoe vrouwen met een laag inkomen verandering teweegbrengen in Honduras
- 07/03 - Internationale Vrouwendag 2023 – Omarm Gelijkheid
- 06/03 - Oikocredit Live: online event met Finca Perú
februari
- 23/02 - Oikocredit bereidt een nieuw kapitaalwervingsmodel voor
- 15/02 - Het succes van een Indonesische onderneemster: het verhaal van Sanah
- 06/02 - Oikocredit en Triodos IM verstrekken 10 miljoen euro Tier II-kapitaal aan Bridge Bank Group Côte d'Ivoire
- 02/02 - Samenwerking MyCredit en Oikocredit voor financiering van KMO's in Kenia