Hoe een kleine lening zo'n verschil kan maken

Hoe een kleine lening zo'n verschil kan maken

SPAN-IN-043.jpg

Deze blog is geschreven door Antoinique. Ze is marketing- en communicatiemedewerker bij Oikocredit Nederland, en ging voor haar werk op studiereis naar India. In India bezocht zij, samen met internationale collega's, microfinancieringspartners en ondernemers die microkrediet ontvangen.

Namens Oikocredit Nederland heb ik de kans gekregen naar India te reizen om te zien hoe het werk van Oikocredit er in de praktijk uitziet. Samen met internationale collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland gingen we op ‘study tour’. Een inspirerende en indrukwekkende reis langs de partners van Oikocredit en microkredietondernemers, georganiseerd door het internationale kantoor van Oikocredit en het lokale kantoor van Oikocredit, genaamd Maanaveeya. Maanaveeya werkt in India samen met lokale partners, bijvoorbeeld microfinancieringsinstellingen.  

Snelst groeiende economie 

India is een van de grootste en dichtstbevolkte landen ter wereld en passeerde onlangs China als land met de meeste inwoners, 1,4 miljard. Ondanks dat de economie in India de laatste jaren flink is gegroeid, zijn de verschillen enorm. Vooral het contrast tussen stad en platteland is groot. De afgelopen jaren is er hard aan gewerkt om te zorgen dat er steeds minder mensen in armoede leven. Helaas leven er volgens de cijfers van de Wereldbank naar schatting nog 270 miljoen mensen onder de armoedegrens. Niet voor niets is India dus het land waarin Oikocredit het meest actief is.

SPAN-IN-048

Oikocredit-partner Spandana 

Een van die partners waarin Oikocredit investeert is de microkredietinstelling Spandana. Spandana verstrekt vooral microkredieten aan vrouwen op het platteland. Tijdens onze reis zijn we op bezoek geweest bij een aantal van hun eindklanten. Vanuit de drukke stad Hyderabad, met bijna 11 miljoen inwoners, reisden we met de bus naar het dorpje Kistagiri, ongeveer 2 uur verder. Het contrast was erg groot; we reisden van wolkenkrabbers en drukke snelwegen naar landweggetjes en kleine huizen.  

Veel bewoners van Kistigari bezitten een stuk grond waarop zij verschillende soorten gewassen verbouwen. De meeste gezinnen zijn afhankelijk van de inkomsten van hun oogst. Spandana verstrekt in dit dorp leningen aan leengroepen, dus niet aan één persoon. Deze groepen bestaan voornamelijk uit vijf tot zeven vrouwen die samen een lening aangaan en garant staan voor elkaar. Een groep heeft iedere maand een meeting met de loan officer van Spandana aan wie ze de maandelijkse aflossing betalen. Mocht een van de vrouwen de lening op dat moment niet kunnen aflossen, dan lossen de andere vrouwen het met elkaar op.  

Wij mochten vanuit Oikocredit ook een meeting van een leengroep bijwonen. De groep waar we bij aanwezig mochten zijn bestond uit vijf vrouwen die samen een lening hebben van 52.000 Indiase roepie (ongeveer € 583). De leningen die worden verstrekt aan deze leengroepen worden voornamelijk gebruikt voor het inkopen van zaden en pesticiden en tevens om mensen in te huren voor het zware werk. De vrouwen zijn deze lening aangegaan, omdat ze hun oogst wilden verbeteren en op deze manier meer geld kunnen verdienen om hunzelf en hun families een beter bestaan te bieden. 

SPAN-IN-018 (1)

Het verhaal van Mammatha 

Tijdens de meeting met de leengroep ontmoette ik Mammatha Kavali (27), die samen met haar man dagelijks op hun stuk land werkt om voor hun gezin te zorgen. Gedurende het seizoen, dat vier maanden duurt, werken ze op hun eigen land en verbouwen ze rijst. De overige maanden werkt haar man bij andere boerderijen en werkt Mammatha in een naaiatelier. Hiermee verdienen ze genoeg om in hun basisbehoeften te voorzien.

SPAN-IN-043

Dankzij microkrediet kon ze de oogst vergroten en de opbrengst gebruiken om een betere toekomst op te bouwen voor haar kinderen. Het is voor Mammatha erg belangrijk dat haar kinderen goed onderwijs krijgen. Alle extra’s die ze verdienen gaat naar het onderwijs van hun twee kinderen. Aangezien de kwaliteit van de gratis overheidsscholen niet altijd even goed is, geven ze de voorkeur aan een privéschool voor hun kinderen. Op deze manier wil ze haar kinderen de kans bieden om later aan een universiteit te studeren. Het is haar wens dat haar kinderen het beste onderwijs krijgen, zodat ze een betere toekomst kunnen hebben en niet in de landbouw hoeven te werken.  

Impact van microkrediet  

Mammatha is slechts een van de vele eindklanten die door partners van Oikocredit worden geholpen met een microkrediet. De impact die een microkrediet op haar leven heeft liet een grote indruk op mij achter. Hoe een kleine lening toch zo’n verschil kan maken. Het is inspirerend om te zien hoe een microkrediet mensen kan helpen een beter leven te creëren voor zichzelf en hun familie. En dat maakt mij trots om te werken voor een organisatie als Oikocredit.

Geschreven door Antoinique de Joode

Labels
OC België Stories

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2024

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari