Hernieuwbare energie: investeren in een duurzame toekomst

Hernieuwbare energie: investeren in een duurzame toekomst

ECO-IN-100.jpg

Aangezien 675 miljoen mensen zonder elektriciteit leven en 2,3 miljard mensen afhankelijk zijn van schadelijke brandstoffen om te koken, is Oikocredit vastbesloten om een verschil te maken. Dit artikel gaat in op de grondbeginselen van hernieuwbare energie en hoe duurzame financiering initiatieven kan ondersteunen op het gebied van duurzame energie.

Hernieuwbare energie: wat is dat?

Definitie van hernieuwbare energie

Energie wordt hernieuwbaar genoemd als ze afkomstig is van bronnen die de natuur voortdurend vernieuwt, in tegenstelling tot niet-hernieuwbare energiebronnen (of fossiele brandstoffen) waarvan de voorraden opraken. Deze zogenaamde “schone” of “groene” energiebronnen zijn dus essentieel om het energiesysteem van de toekomst voor te bereiden door de energiemix van het land te diversifiëren.

Energietransitie: waarom het gebruik van hernieuwbare energie ondersteunen via duurzame financiering?

Investeren in hernieuwbare energie helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Daarnaast heeft toegang tot schone en betaalbare energie aanzienlijke voordelen voor gezinnen en gemeenschappen in zich ontwikkelende economieën en genereert het een breed scala aan positieve effecten:

  1. Een beter inkomen: de beschikbaarheid van schone, goedkope energie helpt jobs te creëren en het inkomen van gezinnen te verhogen, wat nieuwe economische mogelijkheden biedt.
  2. Voordelen voor de gezondheid: het gebruik van traditionele brandstoffen in huishoudens stelt gezinsleden, vooral vrouwen en kinderen, bloot aan een verhoogd risico op chronische ziekten. Toegang tot schone energie vermindert de luchtvervuiling binnenshuis, verbetert de gezondheid en stimuleert onderwijs en inkomens.
  3. Zelfredzaamheid van vrouwen: de taken die gepaard gaan met het verzamelen van brandhout en water, vaak uitgevoerd door vrouwen en jonge meisjes in moeilijke omstandigheden, beperken hun kansen en onafhankelijkheid. Schone energieoplossingen zoals zonnekooktoestellen en waterpompen verminderen de tijd die aan deze activiteiten wordt besteed, waardoor vrouwen meer vrijheid en kansen krijgen.
  4. Voedselzekerheid: irrigatie is essentieel voor de landbouwproductiviteit, maar veel boeren zijn afhankelijk van afgelegen waterbronnen of dure pompsystemen op diesel. Waterpompen op zonne-energie bieden een betaalbare oplossing die de opbrengst van gewassen kan verhogen en de voedselzekerheid kan verbeteren.
  5. Onderwijs: Miljoenen kinderen gaan naar scholen zonder elektriciteit, wat hun toegang tot onderwijs beperkt en hun kansen op succes op school verkleint. Toegang tot schone, betaalbare energie kan de aanwezigheid op school verhogen, de openingstijden van scholen verlengen en afstandsonderwijs mogelijk maken. Dit helpt het onderwijs en de toekomstperspectieven van kinderen te verbeteren.

🗞️ Meer informatie is te vinden in ons 2023 Impact Report

Hoe Oikocredit duurzame energie centraal stelt in haar strategie

Geld investeren om duurzame projecten voor plattelandsgemeenschappen te ondersteunen

Oikocredit speelt een fundamentele rol bij de bevordering van duurzame energie, via partnerschappen met bedrijven als Ecozen in India en Weziza in Benin.

Ecozen, dat gespecialiseerd is in zonne-energietechnologieën voor de landbouw, wordt door Oikocredit ondersteund bij de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen. Sinds 2021 biedt Maanaveeya, de Indiase dochteronderneming van Oikocredit, Ecozen een kredietlijn die is afgestemd op de behoeften van het bedrijf. Dit werkkapitaal is effectief gebruikt door het jonge bedrijf om deze technologieën te ontwikkelen en om onderdelen aan te schaffen die worden gebruikt in de uiteindelijke Ecofrost-koelopslagoplossing: een mobiele minikoelruimte op zonne-energie.

ECO-IN-131

Ook Weziza in Benin zet zich met financiële steun van Oikocredit in voor de levering van zonne-energie aan plattelandsgemeenschappen via minigrids die worden gevoed door zonnepanelen. Oikocredit investeerde €1,4 miljoen om deze Beninese partner te steunen, met wie we de missie en de impact van de investering hadden besproken. Ook zijn we samen met Weziza en een aantal boeren een proefproject gestart met elektrische meelmolens, die goedkoper zijn dan hun tegenhangers op diesel en veel milieuvriendelijker.

WEZ-BJ-061

De financiële steun van Oikocredit bevestigt de betrokkenheid van onze coöperatie bij de bevordering van duurzame energie en het versterken van de zelfredzaamheid van bevolkingsgroepen met een laag inkomen. Ze illustreren ook de gezamenlijke wens van onze partners om een positieve en duurzame impact te creëren door gelijke toegang tot schone energie te bieden en tegelijkertijd bij te dragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van plattelandsgebieden in India, Benin en andere landen.

Innovatie in hernieuwbare energie ondersteunen

Op 4 juni 2024 verstrekte Oikocredit USD 2,5 miljoen aan financiering aan NetZero, een Franse start-up die gespecialiseerd is in de productie en het gebruik van biochar. Deze vaste vorm van koolstof biedt een innovatieve oplossing om de CO2-uitstoot te verminderen.

Om deze niet-vervuilende bron te creëren, recupereert NetZero landbouwresiduen van boeren in tropische klimaten en zet deze om in 'biochar'. Boeren kunnen deze biochar vervolgens tegen voordelige kosten aanschaffen en profiteren bovendien van beschikbare subsidies.

Met biochar wordt de klimaatbestendigheid van boeren versterkt, worden ze minder afhankelijk van kunstmest en hebben ze hogere opbrengsten.

Een artikel van Clémentine Pougnet-Néel

Labels
OC België RE Stories

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2024

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari