Kwartaalbericht Q2 2024: positieve ontwikkelingen en uitdagingen

Kwartaalbericht Q2 2024: positieve ontwikkelingen en uitdagingen

Feiten en cijfers.PNG

Vier keer per jaar publiceert Oikocredit de belangrijkste feiten en cijfers over het voorgaande kwartaal. Hierin bieden we onze investeerders en anderen extra achtergrondinformatie over de ontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2024.

Uitvoering van onze strategie 2022-2026 

De gemeenschapsgerichte ontwikkelingsfinanciering van Oikocredit, die centraal staat in onze strategie 2022-2026, groeide verder in het tweede kwartaal en bereikte 76 miljoen euro, ruim boven de doelstelling voor het jaar. De groei van onze gemeenschapsgerichte investeringen omvatte een nieuwe financieringsronde in ons partnerschap voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne met Sidian Bank en Aqua for All in Kenia, en een investering in Altum Credo in India om de financiering van betaalbare huisvesting te versterken. We versterken de veerkracht van gemeenschappen door te investeren in onderwijs, huisvesting, water en sanitaire voorzieningen, infrastructuur en klimaatmaatregelen. 

Oikocredit werkte verder aan ons vierde jaarlijkse Client Self-Perception Survey, in samenwerking met partners op het gebied van financiële inclusie in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Partners hebben tot nu toe al bijna 9.000 klanten bereikt met de vragenlijst van dit jaar, wat onze verwachtingen overtrof. We hebben er alle vertrouwen in dat we opnieuw veel reacties van eindklanten zullen krijgen, waardoor we onze partners verder kunnen informeren over hun activiteiten.

Onze initiatieven voor capaciteitsopbouw omvatten momenteel acties in Cambodja om de bescherming van klanten in de hele financiële inclusiesector te verbeteren door het stimuleren van inspraak, keuze, respect en controle, ook onder inheemse gemeenschappen. We werken ook samen met twee spaar- en kredietcoöperaties in Indonesië om hun sociale prestatiemanagement en klantbescherming te verbeteren, en we werken met nog eens drie Indonesische coöperaties aan risicobeheer. In samenwerking met de toonaangevende coöperatie Jardín Azuayo in Ecuador hebben we opleidingen verzorgd om andere coöperaties op financieel gebied te ondersteunen door de ervaringen en expertise van Jardín Azuayo op het gebied van goed bestuur te delen.

In het tweede kwartaal daalde het leden- en investeerderskapitaal met 0,82% tot EUR 981,0 miljoen, een lichte verbetering ten opzichte van de daling van 1,39% in het eerste kwartaal. Terugkopen in Duitsland, Nederland en Oostenrijk en lage instroom waren de belangrijkste factoren.

Samen met onze ondersteunende verenigingen blijven we actief in onze belangrijkste instroommarkten om voldoende leden- en investeerderskapitaal te verwerven om de groei van onze ontwikkelingsfinanciering te ondersteunen. In het afgelopen kwartaal hebben we deelgenomen aan 20 evenementen in heel Duitsland, hebben we een roadshow georganiseerd in vijf steden in Oostenrijk, hebben we vijf evenementen gehouden in Spanje en zijn we begonnen met nieuwe marketingcampagnes in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

In het tweede kwartaal organiseerden we ons vijfde Oikocredit Live webinar voor leden, investeerders en anderen om onze wereldwijde beweging van investeerders te stimuleren. De focus was 'De toekomst van chocolade - is duurzame chocolade mogelijk?' met sprekers van de cacaocoöperatieve unie Conacado uit de Dominicaanse Republiek en de Nederlandse bean-to-bar chocoladeproducent Chocolatemakers.

In mei 2024 vond onze eerste Oikocredit Journey plaats, naar Peru. We namen 18 investeerders uit zes landen mee op een 10-daagse reis in en rond Lima en de noordelijke koffieregio. We bezochten zes partnerorganisaties, proefden talloze kopjes koffie, voerden vele boeiende gesprekken en hoorden inspirerende verhalen van partners en klanten. Eenmaal terug in eigen land organiseerden verschillende deelnemers aan de reis lokale vervolgevenementen.

Er zijn kleine aanpassingen in onze participatievoorwaarden doorgevoerd, voornamelijk met betrekking tot de uitbetaling van dividenden.

Financiële resultaten en ontwikkeling van de portefeuille

Het nettoresultaat over de eerste helft van het jaar was in totaal EUR 3,2 miljoen positief, waarmee het nettoverlies van EUR 2,6 miljoen in het eerste kwartaal werd omgebogen. De operationele kosten als percentage van het balanstotaal stegen van 3,5% naar 3,7%. Terwijl de operationele baten zich conform de verwachtingen ontwikkelen, waren de toevoegingen aan de verliesvoorzieningen groter dan verwacht. De liquiditeitsratio kwam uit op 11,6%, wat binnen onze marges voor onvoorziene omstandigheden ligt.

De intrinsieke waarde per participatie daalde zeer licht naar 214,38 euro (van 214,39 euro in het eerste kwartaal), voornamelijk door een verlaging van de algemene reserve als gevolg van de jaarlijkse dividenduitkering.

Het totale uitstaande krediet en eigen vermogen (ontwikkelingsfinanciering) van Oikocredit daalde licht in het tweede kwartaal, van EUR 1.136,1 miljoen naar EUR 1.099,1 miljoen, en bleef daarmee boven de doelstelling.

De kwaliteit van de portefeuille bleef een aandachtspunt. Gemeten aan de hand van de PAR 90-ratio van uitstaande leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen, steeg de risicoportefeuille van 6,3% naar 6,6% (boven de beoogde drempel van 6%). Minder kredietportefeuillepartners waren in staat om op tijd terug te betalen, sommige van hen gehinderd door een schaarste aan Amerikaanse dollars. Daarnaast zorgden stijgende rentetarieven en afdekkingskosten voor een hogere risicoperceptie in de landen waar we actief zijn.

Organisatorische ontwikkelingen

Op 1 juni stapte Ging Ledesma over van haar rol als directeur Strategie & Duurzame Impact naar die van strategisch adviseur Impact & Sociale Prestaties. In deze nieuwe rol concentreert Ging zich op een aantal belangrijke projecten, waaronder de ontwikkeling van een opleiding sociale due diligence en de ondersteuning van de festiviteiten rond de 50e verjaardag van Oikocredit die we binnenkort vieren. Kawien Ziedses des Plantes, Sustainable Impact Manager, heeft op interim-basis de rol van directeur Strategie & Duurzame Impact op zich genomen.

Oikocredit hield haar 48e Algemene Vergadering op 7 juni in San José, Costa Rica. Leden en anderen namen deel, zowel persoonlijk als via webconferenties en elektronisch stemmen. De Algemene Vergadering nam onder meer het volgende besluit: goedkeuring van de jaarlijkse dividenduitkering van 0,5%, verschillende benoemingen en herbenoemingen van de Raad van Commissarissen en de Ledenraad, verlenging van de zittingstermijn van leden van de Raad van Commissarissen van drie naar vier jaar, en invoering van een alternatief stemsysteem om meer stemmen toe te kennen aan de ondersteunende verenigingen op basis van het aantal investeerders per vereniging.

Oikocredit is bezig met een strategische herschikking van haar activiteiten in Zuidoost-Azië. We willen dichter bij onze partners in Cambodja en Indonesië komen door personeel aan te werven in deze landen. Als onderdeel van deze veranderingen zullen we het kantoor in de Filippijnen sluiten, waar we al enkele jaren geen investeringen meer hebben vanwege veranderende marktomstandigheden. We hebben ons geengageerd om de medewerkers in de Filippijnen tijdens de overgang uitgebreid te ondersteunen.

Nadat drie NGO's een klacht hadden ingediend bij het Nederlandse Nationale Contactpunt voor Verantwoord Ondernemen van de OESO over het niet naleven van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, hebben we verder overlegd met de NGO's over Oikocredits financiering van microfinancieringsorganisaties in Cambodja. Gespreksonderwerpen waren onder andere de uitdagingen in de microfinancieringssector en de noodzaak om deze aan te pakken om de levensomstandigheden van mensen met een laag inkomen in Cambodja te verbeteren.

Toekomstperspectief

Zowel externe factoren als interne ontwikkelingen zullen onze prestaties blijven beïnvloeden. Wereldwijde politieke instabiliteit en veranderingen in regelgeving, evenals klimaatgerelateerde gebeurtenissen, hebben invloed op onze partners en hun mogelijkheden om terug te betalen. We blijven de situatie van onze partners en eindklanten nauwlettend volgen en zoeken naar passende oplossingen. Ondanks deze inspanningen verwachten we dat de risicokosten (voorzieningen voor kredietverliezen en bijzondere waardeverminderingen), in combinatie met hoge operationele kosten, onze financiële resultaten onder druk zullen zetten. Met de genomen maatregelen verwachten we onze impact, risico en rendement adequaat in balans te brengen.

Naast het optimaliseren van onze organisatorische opzet in Azië, zullen we onze organisatiestructuur verder onderzoeken, om zo een duurzame impact en een efficiënte service voor onze investeerders en partners te garanderen.

De algehele prestaties van Oikocredit in het tweede kwartaal zijn positief op het gebied van het creëren van impact en het bevorderen van veerkracht overeenkomstig onze gemeenschapsgerichte strategie. Het positieve financiële resultaat geeft ons enige buffer in tijden van verandering, onzekerheid en volatiliteit.

Meer informatie over Q2 2024 is hier beschikbaar: Feiten en cijfers Oikocredit.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit in Q2-2024 (PDF)3,6 MBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2024

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari